Αθήνα, 5-12-08: Οι πολύ πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο, οι οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής γης, καταδεικνύουν για άλλη μία φορά τις δραστικές αλλαγές στον τρόπο εκδήλωσης και εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών, και κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη πλήρους αναδιάρθρωσης του συστήματος προστασίας των δασών της χώρας μας, ιδιαίτερα μάλιστα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, και οι μεταβολές που αυτή επιφέρει στη μετεωρολογία και τις συνθήκες ξηρασίας, σημαίνουν την επέκταση των περιόδων κινδύνου για πυρκαγιές ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία οι δυνάμεις προστασίας και καταστολής παύουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Παράλληλα, οι συνθήκες που κατά βάση επικρατούν αυτές τις περιόδους (δυσχερείς καιρικές συνθήκες, μείωση των ωρών ηλιοφάνειας κοκ) καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τα συνήθη μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και δυσχεραίνουν την αναγκαία ταχεία μετακίνηση των δυνάμεων καταστολής. Τα προβλήματα αυτά  ενισχύονται από την συνεχιζόμενη έλλειψη διαχείρισης των εκτάσεων φυσικής βλάστησης, την αμελητέα προσοχή στα ζητήματα πρόληψης, τις κακές πρακτικές και την άγνοια από μέρους των πολιτών.

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία συνολική αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας με στόχο τη δραστική μείωση των ετήσιων καμένων εκτάσεων και τον περιορισμό του οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού κόστους των πυρκαγιών. Το νέο σύστημα πρέπει να είναι αποδοτικότερο ως προς τους πόρους που αναλώνε και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και στις αλλαγές στη χρήση του χώρου.

Το WWF Ελλάς έχει ήδη καταθέσει σε δημόσιο διάλογο από τον Μάιο 2008 μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη δασοπροστασία της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει βρει ουσιαστική ανταπόκριση από την πολιτεία, παρά τις αρχικές διακηρύξεις για την αναγκαιότητα άμεσης και ουσιαστικής ανάληψης δράσης. Συγκεκριμένα, η οργάνωση τονίζει την άμεση ανάγκη για:

1. Δημιουργία εξειδίκευσης στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος, με την ανάπτυξη εξειδικευμένου σώματος υπαίθρου, που να διαθέτει τεχνογνωσία στη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με μέσα διαχείρισης της βλάστησης και παρέμβασης στον φυσικό χώρο.
2. Την ενδυνάμωση και οργάνωση της εθελοντικής προσφοράς και των τοπικών δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της σωστής εκπαίδευσης και πιστοποίησής τους και της αναβάθμισης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.
3. Την καλλιέργεια δεσμών συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και μεταξύ αυτών και της κοινωνίας, δεσμών που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
4. Την ουσιαστική ενίσχυση της διαχείρισης των φυσικών εκτάσεων και της λήψης μέτρων πρόληψης, μέσα από τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων, την ενδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και το συντονισμό των εργασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
5. Την ανάπτυξη επίκαιρων σχεδίων και δομών δράσης και συντονισμού, έτσι ώστε να προδιαγράφονται εκ των προτέρων οι προτεραιότητες και οι κίνδυνοι και να υπάρχει μία σωστή βάση εκπαίδευσης και συντονισμού. 
6. Την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων ορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων (δασικοί χάρτες, δασολόγιο), έτσι ώστε να παύσουν οι όποιες επιβουλές πάνω σε αυτά και οι αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες των εμπρησμών. 

«Τόσο η πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο, όσο και η πυρκαγιά του Νοεμβρίου στο Δάσος Στροφυλιάς, καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές και την άμεση αναγκαιότητα για δραστικές αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας», σημειώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία, πέρα από την αυτονόητη συνεισφορά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η αποτελεσματική προστασία των δασών έχει να προσφέρει πολλά στην οικονομία της χώρας μας, μειώνοντας το εθνικό κόστος αντιμετώπισης και αποκατάστασης των πυρκαγιών, τονώνοντας τις ευπαθείς τοπικές οικονομίες και προστατεύοντας την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.

Διαβάστε εδώ την πρόταση του WWF Ελλάς για την αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας.
Δείτε εδώ παλαιότερες αναφορές του WWF Ελλάς για τις πυρκαγιές του 2007 και 2008.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προηγούμενη ανακοίνωση

Δύο μέτωπα δασικών πυρκαγιών ξέσπασαν στην Ρόδο, η καταστροφή του νησιού τείνει να ολοκληρωθεί

Αθήνα, 4-12-08: Δύο πύρινα μέτωπα μαίνονται σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις της Καμείρου και της Γλυφάδας, ΒΔ και Δ, αντίστοιχα της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δ/νση Δασών Νομού Δωδεκανήσου, η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Αρχαίας Καμείρου λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έχει ήδη αποτεφρώσει περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Σιανών της Γλυφάδας.

Από τα δύο αυτά μέτωπα, και εξαιτίας των ισχυρών ΝΑ ανέμων απειλούνται περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας, οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA.

Οι ελάχιστες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση δεν μπορούν να ενισχυθούν με εναέρια ή άλλα μέσα λόγω των θυελλωδών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, έντασης έως και 10 μποφόρ κατά τόπους.

Ομάδα του WWF Ελλάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει με μια πληρέστερη ανάλυση της κατάστασης και των επιπτώσεων των πυρκαγιών μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες.


Μοιράσου το με φίλους