{mosimage}Αθήνα, 17-6-08: Νεκρό εντοπίστηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου 2008, ένα ενήλικο θηλυκό ελάφι στην περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας στους πρόποδες της Πάρνηθας. Από το νεκρό ζώο βρέθηκαν μονάχα το κεφάλι και το δέρμα, ενώ σε μία γειτονική λάκα, κρυμμένα κάτω από έναν θάμνο, εντοπίστηκαν τα εντόσθια και το ένα πόδι του ζώου.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η θανάτωση είχε γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το επιτόπιο γδάρσιμο και σφάξιμο του ζώου αποτελεί μία συνήθη πρακτική στο παράνομο κυνήγι των μεγάλων οπληφόρων, που σκοπό έχει να κρυφτούν όλα τα μέρη του ζώου που καταδεικνύουν το είδος του και να μεταφερθούν με το όχημα μόνο τα τεμαχισμένα κομμάτια κρέατος.

Το ζώο έφερε ένα μοναδικό τραύμα στην περιοχή της καρδιάς, στοιχείο που τεκμαίρει επαγγελματική τεχνική. Η πρώτη πρόχειρη εξέταση του τραύματος καταδεικνύει μάλλον τη χρήση ραβδωτού (πολεμικού) όπλου 22mm, ενώ η σύμπτωση του χρόνου και του τόπου του θανάτου, συνηγορούν ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης διόπτρα νυκτός και σιγαστήρας. Στην περιοχή, μετά από καταγγελία κατοίκου, έφτασαν κλιμάκιο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, το Δασαρχείο Πάρνηθας, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας και περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το WWF Ελλάς, το παράνομο κυνήγι του κόκκινου ελαφιού αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή της Πάρνηθας. Είναι μέρος ενός επαγγελματικού και συστηματικά οργανωμένου κυνηγιού με σκοπό το εμπόριο του κρέατος των ζώων, το οποίο σε συγκεκριμένους κύκλους φαίνεται να αγρεύει πολύ υψηλές τιμές. Παρότι το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό σε όλους, και το Δασαρχείο Πάρνηθας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που εντοπίζονται τέτοιου είδους στοιχεία που αποδεικνύουν αναμφισβήτητα το είδος και τον τρόπο του κυνηγιού.

Το παράνομο κυνήγι μεγάλων οπληφόρων στην Ελλάδα, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς αυτών των ειδών, που παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία των οικοσυστημάτων. Το παράνομο κυνήγι των οπληφόρων, δε συνδέεται με την ευρύτερη κυνηγετική δραστηριότητα, ούτε και με τις παράνομες πρακτικές που συχνά σημειώνονται στο πλαίσιο αυτής. Αποτελεί ένα απόλυτα στοχευμένο κυνήγι, που γίνεται με επαγγελματικά μέσα και μεθόδους, και συνήθως έχει ως στόχο την εμπορία του κρέατος των ζώων ή –σπανιότερα- την εμπορία τροπαίων (κέρατα, κεφάλια, κλπ).

Το WWF Ελλάς έχει στο παρελθόν τεκμηριώσει το πρόβλημα στον ορεινό όγκο της Πίνδου, όπου το εθνικά απειλούμενο αγριόγιδο διώκεται συστηματικά, ενώ εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να φέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα του παράνομιου κυνηγιού του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα. Οι πληροφορίες της οργάνωσης καταδεικνύουν αντίστοιχα προβλήματα με το αίγαγρο της Κρήτης (κρι κρι), και με το Ζαρκάδι – πρόβλημα εθνικής κλίμακας.

Ο έλεγχος του παράνομου κυνηγιού των οπληφόρων δεν είναι εύκολος, καθώς αυτό συχνά γίνεται σε απομονωμένες περιοχές, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ακριβή έκτασή του, ενώ συχνά εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο για όσους προσπαθούν να παρέμβουν και να συλάβουν τους δράστες. Είναι παρόλα αυτά επιβεβλημένος. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το WWF Ελλάς προτείνει:

1. Τη συστηματική απογραφή των πληθυσμών των άγριων οπληφόρων και, μέσω αυτής, και τη χαρτογράφηση της απειλής του παράνομου κυνηγιού.
2. Την έμμεση προσέγγιση του ζητήματος μέσα από ελέγχους στο εμπόριο κυνηγιού
3. Την ενθάρρυνση των πολιτών να προβαίνουν σε καταγγελίες, και τη απόλυτη προστασία και θωράκιση όσων το πράττουν, ειδικά στις μικρές κοινωνίες
4. Την ενδυνάμωση του δασικών υπηρεσιών, και ειδικότερα του δυναμικού φύλαξης που διαθέτουν
5. Τη σύσταση μικτών κλιμακίων δασικής υπηρεσίας και αστυνομίας, για τη διενέργεια περιπολιών και ελέγχων εκεί όπου τεκμαίρεται η ύπαρξη προβλημάτων.

Τέλος, ειδικότερα για την περίπτωση της Πάρνηθας, υπογραμμίζεται για άλλη μία φορά η ανάγκη να μην προχωρούν οι πολίτες σε πρωτοβουλίες ταΐσματος των ελαφιών, καθώς αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται εύκολος στόχος, καθώς προσελκύονται σε περιοχές κοντά σε δρόμους και αμβλύνονται τα ένστικτα αυτοπροστασίας τους.

Περισσότερα:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων, 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους