{mosimage}Γκλαντ/Ελβετία, 20/03/2007: Τα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο στερεύουν, την ίδια στιγμή που σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας εμφανίζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, “World’s Top 10 Rivers at Risk”.

Κακός σχεδιασμός και ανεπαρκής προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος και τη ρύπανση είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της κατάστασης.

«Όλα τα ποτάμια, τα οποία εξετάζει η έκθεση, συμβολίζουν την κρίση που αντιμετωπίζουν οι υδάτινοι πόροι παγκοσμίως, ένας κίνδυνος που τονίζεται για χρόνια, αλλά βρίσκει τις πόρτες κλειστές», υπογραμμίζει ο Jamie Pittock, Διευθυντής του διεθνούς προγράμματος γλυκών νερών του WWF. «Όπως συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή η οποία πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων, θέλουμε οι ηγέτες να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν την κρίση των υδάτινων πόρων τώρα, και όχι όταν πλέον θα είναι αργά», συνεχίζει.

Στόχος της έκθεσης του WWF είναι να παρουσιάσει τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι 10 μεγαλύτερες ποτάμιες λεκάνες του κόσμου. Μέσα από αυτήν την έκθεση, το WWF επιδιώκει να προκαλέσει και να προσκαλέσει σε διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και να παροτρύνει τις κυβερνήσεις, καθώς και τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, να αναλάβουν δράση πριν να είναι πολύ αργά. 

Τα πέντε από τα δέκα ποτάμια που αναφέρονται στην έκθεση βρίσκονται στην Ασία: ο Γιανκτσέ, ο Μεκόνγκ, ο Σαλουήν, ο Γάγγης και ο Ινδός. Τα υπόλοιπα είναι στις άλλες ηπείρους: ο Δούναβης στην Ευρώπη, ο Λα Πλάτα και ο Ρίο Γκράντε στην Αμερική, ο Νείλος και η Λίμνη Βικτώρια στην Αφρική και ο Μουρέη-Ντάρλινγκ στην Αυστραλία.

Τα φράγματα στο Δούναβη, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης έχουν ήδη καταστρέψει το 80% των υγρότοπων και των πλημμυρικών πεδιάδων που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του Δούναβη, ενός από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης. Ακόμη και αν δε λάβουμε υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες που απειλούν με λιώσιμο τους παγετώνες των Ιμαλάϊων, ο ποταμός Ινδός στερεύει λόγω των υπεραντλήσεων του γεωργικού τομέα.
 
«Η προστασία και διατήρηση των ποταμών και των υγρότοπων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως βασικό συστατικό ενός πακέτου μέτρων για την εθνική ασφάλεια, την υγεία και την οικονομική πρόοδο. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην έρευνα τρόπων και μεθόδων, ώστε οι σοδειές και τα προϊόντα να μην καταναλώνουν περισσότερο νερό από όσο είναι απαραίτητο», προσθέτει ο  Pittock

Στη χώρα μας, το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος, ο οποίος ενισχύεται και από την αλλαγή του κλίματος. Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, κακές πρακτικές, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η κατασκευή φραγμάτων σωρηδόν, η ρύπανση, η αλόγιστη υπεράντληση για άρδρευση και οι απώλειες νερού που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και 60% αποτελούν ορατές απειλές για τα ποτάμια της χώρας μας.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση icon World's Top Rivers at Risk (1.76 MB)


Μοιράσου το με φίλους