{mosimage}Βρυξέλλες, Βέλγιο – "Η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου εως και 30% μέχρι το 2020 είναι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη κλιματική αλλαγή", επισημαίνει το WWF. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί όμως, οτι η Ευρωπαική Ένωση πρέπει τώρα να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, έτσι ώστε αυτή η δέσμευση να μη μείνει μόνο στα χαρτία.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης συμφώνησαν σε μείωση 30% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη , με την προυπόθεση οτι και άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Είναι ξεκάθαρο οτι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν σήμερα, μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από ισχυρούς νόμους, μέτρα και κίνητρα" επισημαίνει o Στέφαν Σίνγκερ, Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής του WWF. "Οι στόχοι αυτοί πρέπει να δώσουν το έναυσμα για στροφή των επενδύσεων προς τις καθαρές τεχνολογίες και όχι προς την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων".

Επίσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση από κάποιες Ευρωπαικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, το Ευρωπαικό Συμβούλιο υιοθέτησε δεσμευτικούς στόχους για 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στη παραγωγή ενέργειας και αντικατάσταση της βενζίνης και του ντίζελ για μεταφορές σε ποσοστό 10% από περιβαλλοντικά πιστοποιημένα βιοκαύσιμα μέχρι το 2020. Το WWF συγχαίρει την Ευρωπαική Ένωση για την υιοθέτηση αυτών των στόχων.

{mosimage}Σύμφωνα με το WWF, η δέσμευση για τις ΑΠΕ θα πρέπει, με την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων, να μεταφραστεί σε επιμέρους δεσμευτικούς στόχους για τις μεταφορές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση και ψύξη στα κτίρια. Ταυτόχρονα, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με λιθάνθρακα θα πρέπει να εφοδιαστούν με τεχνολογίες παγίδευσης και αποθήκευσης άνθρακα. 

Τέλος, μιας ισχυρή πολιτική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να αναφέρεται εκτενώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό και τον εμπορικό τομέα και στους τομείς των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υστερούν όσον αφορά αυτό το θέμα, παρόλο που η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας εξακολουθεί να είναι ο ευκολότερος, γρηγορότερος και φθηνότερος τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και κατ’επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Όσο για την Ελλάδα, η χώρα μας δυστυχώς δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ο στόχος για 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Και όμως, η πολιτική ηγεσία της χώρας μας δηλώνει ότι θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε αυτόν το στόχο πολύ πριν από το 2020. Αλλά αν πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο, τότε γιατί εναντιωθήκαμε στον δεσμευτικό του χαρακτήρα;

Επιτέλους, ο δεσμευτικός στόχος για τις ΑΠΕ και ο στόχος για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη εως και 30% είναι πλέον γεγονός, και είναι καιρός η Ελλάδα να δείξει ότι μπορεί και θέλει να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες για την παραγωγή ενέργειας που δεν επιτείνει την κλιματική αλλαγή.  Πρέπει άμεσα η Ελλάδα να αλλάξει στάση, να συμβάλει ουσιαστικά στις διαδικασίες διαμόρφωσης των εθνικών στόχων που θα ακολουθήσουν και να φροντίσει να θεσπίσει έγκαιρα σαφές εθνικό πλαίσιο με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για την υλοποίησης τους μέχρι το 2020.

"Μένουν μόνο 13 χρόνια για να επιτεχθούν οι στόχοι που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Κορυφής. Από το τι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής" επισημαίνει ο Στέφαν Σίνγκερ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς,
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 210 3314893


Μοιράσου το με φίλους