{mosimage}Γκλαντ/Ελβετία, 2-3-2006: Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη συνοδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα με δριμύ ψύχος και ισχυρές χιονοπτώσεις. Μια νέα έκθεση του WWF αναφέρει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, εκτός αν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Η έκθεση «Θυελλώδης Ευρώπη» δείχνει ότι η Μ. Βρετανία θα επηρεαστεί περισσότερο από τη χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη χώρα αυτή ο αριθμός των καταιγίδων θα αυξηθεί κατά 25% μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 8-16%.

Η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει επίσης ότι η χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών το χειμώνα, θα επιφέρει μεγάλες ζημιές και οικονομικές απώλειες. Κάθε καταιγίδα που χτυπούσε τη Μ. Βρετανία τις δεκαετίες ’80 και ’90 κόστιζε από 200 εκ. έως 2 δις €.

Η Ολλανδία θα είναι η αμέσως επόμενη χώρα που θα αντιμετωπίσει δραματική αύξηση των θυελλών. Η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 2-15%. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αύξηση της τάξης του 6% θα πενταπλασιάσει τις ετήσιες ζημιές, προκαλώντας απώλειες σχεδόν 100 εκ €.

{mosimage}Ο αριθμός των καταιγίδων στην Γαλλία θα αυξηθούν επίσης από 10-20% μέχρι το τέλος του αιώνα. Το επίκεντρο της αύξησης των θυελλών θα βρίσκεται στο βόρειο μέρος της χώρας, όπου η ταχύτητα του ανέμου θα αυξηθεί κατά 16%, ενώ ο αριθμός των ημερών με εξαιρετικά δυνατούς ανέμους θα αυξηθεί κατά 25-50%.

“Ένας επικίνδυνος άνεμος πνέει πάνω από την Ευρώπη,” αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. “Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτήν την απειλή προχωρώντας άμεσα στη λήψη μέτρων, αν δε θέλουμε να βιώσουμε ανεπανόρθωτες καταστροφές. Ο μύθος ότι η Ελλάδα δε θα επηρεαστεί από τέτοιου είδους φαινόμενα απλά δεν ισχύει. Οι κλιματικές αλλαγές μας επηρεάζουν όλους».

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος των κλιματικών αλλαγών και της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως ευθύνεται για το 37% των εκπομπών CO2, κυρίως εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης. Μάλιστα, η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας ευθύνεται για το 52% των ολικών εκπομπών CO2. Επιπλέον, κάθε κάτοικος της Ελλάδας παράγει σχεδόν 9 τόνους CO2 κάθε χρόνο, σχεδόν 10% πιο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αναλογιστείτε ότι αυτό το νούμερο είναι σχεδόν 22 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο των απορριμμάτων που κάθε Έλληνας παράγει ετησίως.

“Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να περικόψουν τις εκπομπές CO2 και να προβούν σε αλλαγές για την ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, τα όρια εκπομπών CO2 στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων θα πρέπει να ισχυροποιηθούν, γιατί διαφορετικά οι θύελλες θα χτυπήσουν την Ευρώπη πιο δυνατά από ποτέ”, καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΄Stormy Europe' (pdf, 1MB)

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210 3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Αχιλλέας Πληθάρας, Εκστρατείες Πολιτικής, 210 3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους