{mosimage}Το σκανδαλώδες σύστημα των επιδοτήσεων στη ζάχαρη και των φραγμών στο εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποτρέψει πολλούς μικρούς παραγωγούς από το να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους και να εφαρμόσουν περιβαλλοντικά κριτήρια. Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν σε μια βιώσιμη βιομηχανία ζάχαρης.

Στο πέρασμα των ετών η ζάχαρη είχε ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην άγρια ζωή από οποιαδήποτε μονοκαλλιέργεια. Ακόμα και σήμερα, όπου η ζάχαρη καλλιεργείται ανεύθυνα, πολύτιμα φυσικά είδη χάνονται, το  έδαφος διαβρώνεται, ο αέρας και το νερό μολύνονται από ζιζανιοκτόνα, καπνό και απορρίμματα από τα εργοστάσια επεξεργασίας.

Ταυτόχρονα, κάποιοι από τους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο βασίζονται στη ζάχαρη για να επιβιώσουν. Αναγκασμένοι να πωλούν σε χαμηλές τιμές επειδή υποσκάπτονται από φθηνή επιδοτούμενη ζάχαρη που εξάγεται από πλούσιες χώρες ή κρατούνται εκτός των αγορών τους από εμπορικούς περιορισμούς, οι παραγωγοί στις αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να φροντίσουν τις οικογένειες τους.

Λύσεις υπάρχουν

Λύσεις στα προβλήματα αυτά υπάρχουν – η ζάχαρη μπορεί να καλλιεργηθεί με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και πολύ αποδοτικούς στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου διεθνείς εισπράξεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πραγματικής φτώχειας. Εντούτοις, όπως έχουν τα πράγματα, άδικοι εμπορικοί κανόνες, όπως το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ζάχαρη, συνεπάγουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν ευπρεπώς από τη ζάχαρη και ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι και το περιβάλλον τους υποφέρουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους προτείνει τροποποιήσεις στο άδικο καθεστώς της, αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αποτελούν την καλύτερη λύση. Στην πραγματικότητα, θα θίξουν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Η προτεινόμενη μείωση της τιμής με την ανεπαρκή αποζημίωση που προσφέρεται σε ένα μικρό αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών σημαίνει ότι εργοστάσια θα κλείσουν, εργάτες θα χάσουν τις δουλειές τους και μερικές από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο θα στερηθούν το πιο γλυκό μέλλον που θα μπορούσαν να έχουν.

Αναλάβετε δράση

Η WWF, η Oxfam και η Birdlife International καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει μια δέσμη τροποποιήσεων που θα εξασφαλίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν στη ζάχαρη ένα βιώσιμο μέλλον μέσα στο οποίο θα λάβουν αρκετή βοήθεια για να προσαρμοστούν στις τροποποιήσεις και να βοηθήσουν τους ίδιους και το περιβάλλον.

Γράψτε τώρα στην Υπουργό Γεωργίας της Βρετανίας και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, Margaret Beckett, ώστε η ΕΕ να υιοθετήσει λύσεις που θα είναι "γλυκύτερες" για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο σημαντική

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε μερικές από τις πιο φτωχές χώρες επιβιώνουν από τη ζάχαρη. Κόβοντας το ζαχαροκάλαμο, ο Inacio Albano στη Μοζαμβίκη μπορεί να κερδίσει αρκετά χρήματα για να ταΐσει τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια του. 

Εν τω μεταξύ στην Ισπανία, η άρδευση για υπερβολικά επιδοτούμενο ζαχαρότευτλο μειώνει το νερό που φθάνει στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Daimiel. Το πάρκο αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά συμπεριλαμβανομένης της στικτόπαπιας της οποία ο πληθυσμός έχει μειωθεί ραγδαία εξαιτίας της απώλειας οικότοπου και της κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων.


Μοιράσου το με φίλους