{mosimage}Βρυξέλλες, Βέλγιο – Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει μια χρυσή ευκαιρία να βοηθήσει μερικούς από τους πιο φτωχούς ανθρώπους στο κόσμο να ξεφύγουν βιώσιμα από τη φτώχια, δήλωσε το WWF, ακολουθώντας την ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του καθεστώτος της ζάχαρης.

Στις προτάσεις της, η Επιτροπή έκανε το στοιχειώδες ελάχιστο για να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράγει πάρα πολύ ζάχαρη και παράνομα επιδοτεί την περίσσεια στις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με την πρόταση, ένα σύνολο ενισχύσεων για τους παραγωγούς ζάχαρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να είναι περισσότερο από γενναιόδωρο• προβλέπει τη δημιουργία περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους δελεαστικής ποσόστωσης συνολικά• θα υπάρχουν παροχές για την αποθήκευση της ζάχαρης• η ζάχαρη που παράγεται για μερικές βιομηχανίες, όπως οι φαρμακευτικές, θα απαλλαχθεί από ποσοστώσεις και οι παραγωγοί και μεταποιητές που ζημιώνονται από την μεταρρύθμιση θα λάβουν αποζημίωση.

Αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φροντίσει τα συμφέροντα της δικής της βιομηχανίας, έχει εθελοτυφλήσει στις ανάγκες μερικών από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Με το παρόν καθεστώς, οι εξαθλιωμένοι παραγωγοί ζάχαρης ανά τον κόσμο υποσκάπτονται από την επιδοτούμενη ζάχαρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές αγορές για δεκάδες χρόνια. Αυτό, στη συνέχεια, κατέστησε αδύνατο για αυτούς να επενδύσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των καλλιεργειών τους χρησιμοποιώντας αποδοτικά συστήματα άρδευσης ή εφαρμόζοντας τεχνικές μείωσης της διάβρωσης του εδάφους και της μόλυνσης.

‘Η ζάχαρη είναι πολύ πιο σημαντική καλλιέργεια για τη μείωση της φτώχειας και για το περιβάλλον στις αναπτυσσόμενες χώρες από ότι θα είναι ποτέ για την Ευρώπη’, δήλωσε η Elizabeth Guttenstein, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Γεωργίας του WWF. ‘Το WWF ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει αποτελεσματική βοήθεια σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη ζάχαρη για να οδηγηθούν έξω από τη φτώχεια, να τις βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δικές τους βιομηχανίες και να γίνουν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες’.

Με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ξοδεύει 30 εκατομμύρια ευρώ στην επιδοτούμενη ζάχαρη στις παγκόσμιες αγορές και οι διάφοροι περιορισμοί στην εισαγωγή ζάχαρης από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα ισχύσουν μέχρι το 2009. Στις αναπτυσσόμενες χώρες που τώρα έχουν προτιμησιακή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές (οι αφρικάνικες, της Καραϊβικής και οι χώρες του Ατλαντικού) προσφέρθηκαν όλα κι όλα 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για να προσαρμοστούν με τις μεταρρυθμίσεις σε σύγκριση με το 1.5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αποζημίωση των Ευρωπαίων παραγωγών. Οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες (οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες) για τις οποίες η ζάχαρη αντιπροσωπεύει μια από τις μοναδικές ευκαιρίες για παραγωγή εισοδήματος, δε θα λάβουν τίποτα. Το WWF καλεί για ένα ελάχιστο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για προσαρμογή στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ατλαντικού (ACP) και τουλάχιστον το ίδιο ποσό για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

‘Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει συνεχώς τη δέσμευσή της για αειφόρο ανάπτυξη, εντούτοις με αυτήν την πρόταση αποποιήθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου’, σχολίασε η Elizabeth Guttenstein. ‘Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, αλλά μια κακή για τους φτωχούς και το περιβάλλον’.


Μοιράσου το με φίλους