{mosimage}Βρυξέλες, Βέλγιο/Γένοβα, Ελβετία, 28-04-2005: Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) πρέπει να τροποποιήσει εκ βάθρων το σκανδαλώδες καθεστώς για τη ζάχαρη, δήλωσαν η ανθρωπιστική οργάνωση OXFAM και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF μετά τη σημερινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ότι η ΕE εξάγει παράνομα μεγάλες ποσότητες επιδοτούμενης ζάχαρης.

Μετά την καταγγελία της Βραζιλίας, της Ταϊλάνδης και της Αυστραλίας, ο ΠΟΕ σήμερα επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιανουαρίου ότι η ΕΕ εξάγει παράνομα μεγάλες ποσότητες επιδοτούμενης ζάχαρης, και εξαιτίας αυτού προσφέρει χαμηλότερες τιμές από εκείνες των πιο ανταγωνιστικών ξένων παραγωγών.

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι παραβαίνουν το νόμο του ΠΟΕ και ότι βλάπτουν σοβαρά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει να δράσουν γρήγορα και να καταθέσουν τροποποιήσεις που θέτουν τέλος στο εξαγωγικό «ντάμπινγκ» και αυξάνουν την πρόσβαση στην αγορά των φτωχότερων χωρών του κόσμου», είπε ο Phil Bloomer, Επικεφαλής της Εκστρατείας του OXFAM “Make Trade Fair”.

Η Elizabeth Guttenstein, Επικεφαλής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Γεωργίας του WWF, πρόσθεσε : «Ο άδικος ανταγωνισμός από τη ζάχαρη της ΕΕ δεν είναι μόνο ένα ζήτημα φτώχειας. Το καθεστώς «ντάμπινγκ» στη ζάχαρη συμπιέζει την παγκόσμια τιμή και καθιστά δύσκολο για τους καλλιεργητές ζάχαρης στις αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν σε καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές, όπως βελτιωμένες τεχνικές άρδευσης και αποφυγή εδαφικής διάβρωσης και ρύπανσης. Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει, ότι η ΕΕ ενεργεί άδικα για χρόνια και αυτό πρέπει να σταματήσει.»

Το OXFAM και το WWF τόνισαν ότι η απόφαση του ΠΟΕ επιλήφθηκε του θέματος των επιδοτούμενων ευρωπαϊκών εξαγωγών. Θα πρέπει, συνεπώς, να ενεργήσει έτσι ώστε να μην απειλήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες (ACPs) που έχουν πρόσβαση στη αγορά της Ε.Ε. μέσω προτιμησιακών συμφωνιών.

Για την ώρα, η Ε.Ε. συζητά σχέδια τροποποίησης, αλλά το OXFAM και το WWF πιστεύουν ότι αυτά δεν φτάνουν ώστε να επιληφθούν τα πορίσματα του ΠΟΕ. Αυτά απαιτούν να λήξει άμεσα το εξαγωγικό «ντάμπινγκ», να μειωθεί η παραγωγή της Ε.Ε. και να βελτιωθεί η πρόσβαση των φτωχότερων χωρών του κόσμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, ζητούν αυξημένη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη και να επενδύσουν σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες βιομηχανίες ζάχαρης. Οι νομοθετικές προτάσεις της Ε.Ε. σχετικά με τη τροποποίηση του καθεστώτος ζάχαρης αναμένονται νωρίς τον Ιούλιο του 2005.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ευρήματα μιας άλλης επιτροπής έδειξαν ότι οι επιδοτήσεις των Η.Π.Α. στο βαμβάκι ήταν επίσης παράνομες. Το OXFAM και το WWF προειδοποίησαν ότι εάν η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. δεν εφαρμόσουν τις αποφάσεις για τη ζάχαρη και το βαμβάκι καλόπιστα, αυτό θα μπορούσε να εκθέσει σε κίνδυνο όλο των γύρο διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.

Φωτογραφία: WWF-Canon/Paul Forster


Μοιράσου το με φίλους