Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου κατέθεσε εξώδικο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο ζητά από το Υπουργείο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την ουσιαστική λειτουργία του φορέα και την επανενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησής του.

Το ελληνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αποτελείται από 238 τόπους ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και ομορφιάς, τους πυρήνες της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές απολαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και έχουν θεσμοθετηθεί ως «εθνικά πάρκα» βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Για την καλύτερη επίβλεψη των μέτρων προστασίας στις περιοχές αυτές, ιδρύθηκαν ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση 27 τοπικοί Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Ο πρώτος Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος συστάθηκε το καλοκαίρι του 2000 ήταν αυτός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.). Οι λόγοι σύστασής του πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ των οποίων η πίεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ο φόβος πιθανής  ευρωπαϊκής καταδίκης, αλλά και η προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ε.Θ.Π.Ζ.

Κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Ε.Θ.Π.Ζ. κατάφερε να συμβιβάσει τις αντιδράσεις των ντόπιων, οι οποίοι εξέλαβαν τη λειτουργία του πάρκου ως απειλή για την τοπική επιχειρηματικότητα, με την αναγκαιότητα για την προστασία της φύσης, αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, εν όψει των εθνικών εκλογών του 2004,  το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) αποφάσισε, λίγους μήνες πριν την εκλογική διαδικασία, να «παγώσει» όλες τις χρηματοδοτήσεις και τις εκταμιεύσεις για τον τομέα περιβάλλον. Η απόφαση αυτή είχε άμεσες επιπτώσεις στο Ε.Θ.Π.Ζ., το οποίο έκτοτε παραμένει χωρίς ουσιαστική θεσμική κατοχύρωση του φορέα και με τις οικονομικές υποχρεώσεις καθημερινά να αυξάνονται (πάγια έξοδα, μισθοί προσωπικού, εφαρμογή μέτρων διαχείρισης).

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι 27 Φορείς Διαχείρισης, αφού ακόμα δεν έχει επανενεργοποιηθεί ο μηχανισμός χρηματοδότησης τους από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ  η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας όρος που πολιτικά και στρατηγικά αγνοείται...

Το Ε.Θ.Π.Ζ. ως Πάρκο «πιλότος» προδιαγράφει την ιστορία των Π.Π. Έτσι, λοιπόν ,κατέθεσε εξώδικο προς το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., σχετικά με την κατάσταση του Ε.Θ.Π.Ζ. Οι λόγοι που οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο σε αυτή την ακραία αντίδραση ήταν, πρώτον, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να κληθεί να πληρώσει υπέρογκα εφάπαξ και ημερήσια πρόστιμα, η περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί και να καταστραφεί εντελώς, και ότι οι εργαζόμενοι του Ε.Θ.Π.Ζ. παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;; Ουδείς γνωρίζει, μέχρι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να  πάρει μία απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή, και αυτόματα να μπει το νερό στο αυλάκι ή να έχουμε κάτι σαν την εκτροπή του Αχελώου…


Μοιράσου το με φίλους