{mosimage}Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2005: Καθώς το Πρωτόκολλο του Κιότο τίθεται σε εφαρμογή σήμερα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF επισημαίνει, ότι οι χώρες έχουν ακόμα να διανύσουν πολύ δρόμο για να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, και να θεωρηθεί το Πρωτόκολλο επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι φορείς εκτιμούν, ότι το επικίνδυνο επίπεδο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη ισοδυναμεί με μέσο όρο αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 2ο C σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά δεδομένα.  

Σύμφωνα με το WWF, για να μη φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050, έτσι ώστε να περιοριστούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 50%. Το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο έχει υπογράψει και η χώρα μας, ζητά από τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2012 τουλάχιστον κατά 5% σε σχέση με το 1990.

‘Παρόλο που είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελεί μόνο την αρχή για την καταπολέμηση της απειλής που προέρχεται από τις κλιματικές αλλαγές’, τονίζει η Τζένιφερ Μόργκαν, Διευθύντρια του Προγράμματος για τις Κλιματικές Αλλαγές του WWF.

Η οργάνωση επισημαίνει, ότι χρειάζονται 9 ακόμα βήματα προκειμένου το Κιότο να θεωρηθεί επιτυχία. Μεταξύ άλλων τονίζεται η υποχρέωση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές πολιτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι του Κιότο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις και να ληφθούν ορθές αποφάσεις, ώστε ο κόσμος να μπει σε μια γενικότερη πορεία φθινουσών εκπομπών.

Περισσότερα: http://www.panda.org/about_wwf/what_we_do/
climate_change/index.cfm


Μοιράσου το με φίλους