{mosimage}Βρυξέλλες, 9-2-2005: Την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τονίζει, ότι οι εκτιμώμενες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν.

Την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές μαζί με έκθεση ανάλυσης των οικονομικών επιπτώσεων από τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2012, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τονίζει ότι η εκτιμώμενη απώλεια 0,5-1,5 μονάδων του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό κόστος στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας. Η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% ως το 2025.

Αυτή η μικρή απώλεια ΑΕΠ προκύπτει υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα κάνει περισσότερα για το κλίμα από ότι ο υπόλοιπος κόσμος. Η ανάλυση της Επιτροπής δε λαμβάνει υπόψη οικονομικά οφέλη από τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης λόγω της μείωσης  της μόλυνσης του αέρα. Επίσης, αγνοεί το υψηλό κόστος των αποτυχημένων προσπαθειών αντιμετώπισης των φαινομένων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές, όπως οι καταστροφές από πλημμύρες  και ακραία καιρικά φαινόμενα.

To WWF πιστεύει, ότι μια απώλεια της τάξης του 0,5-1.5% στο ΑΕΠ είναι πολύ μικρή δεδομένης της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής που ενδέχεται να προκαλέσουν οι κλιματικές αλλαγές. ‘Είναι ένα πολύ μικρό αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για  την ανθρωπότητα. Τελικά, τα κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις ζημίες’, τονίζει ο Δρ Στέφαν Σίνγκερ, Επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF. 

‘Νέες θέσεις εργασίας, νέες τεχνολογίες και νέες αγορές που θα δημιουργηθούν από καθαρές ενεργειακές μονάδες θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη’ συμπληρώνει ο Στέφαν Σίνγκερ. “Η ανάπτυξη μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μόλις σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Ισπανία, Δανία και Γερμανία – έχουν ήδη δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι βιώσιμες θέσεις εργασίας.”

Στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το κόστος από τις κλιματικές αλλαγές και τρόπους μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. ‘Ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν μια θαρραλέα απόφαση και να θέσουν ένα νέο στόχο: να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% μέχρι το 2020 (σε σύγκριση με τις εκπομπές ρύπων το 1990). Αυτή θα είναι μια καλή απόφαση τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον’ κατέληξε ο Στέφαν Σίνγκερ.

Photo: Delta Power Station fueled by coal, Australia. © WWF-Canon / Adam Oswell 


Μοιράσου το με φίλους