Ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη στροφή που πρέπει να επιτελεστεί στην εθνική ενεργειακή στρατηγική υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς από την πρώτη ανάγνωση της έκθεσης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Κατά την άποψη του WWF Ελλάς, η έκθεση επιτυγχάνει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη 1. την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, 2. τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας, και βέβαια 3. την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

«Για πρώτη φορά, στην έκθεση φαίνεται πως επιχειρείται η κατανόηση του κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού πλαισίου, πάνω στο οποίο πρέπει να αναπτυχθεί ένα στιβαρό ενεργειακό πλάνο με ορίζοντα τουλάχιστον 30 ετών. Αυτή η στροφή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού αν και ημιτελής αποτελεί μια καλή βάση επί της οποίας οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε προκειμένου να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά στην τάχιστη ‘βιώσιμη’ μετατροπή του σημερινού ρυπογόνου μοντέλου παραγωγής, διαχείρισης και κατανάλωσης της ενέργειας» σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η μεγάλη ένσταση του WWF Ελλάς και ο λόγος που θεωρεί ότι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός χωράει βελτιώσεις, αφορά το γεγονός πως αν και η έκθεση δεν περιλαμβάνει τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα, δεν αποκλείει εντελώς τη χρήση τους αλλά τη μεταθέτει σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μετά το 2020-2030. Η περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί πως η συγκεκριμένη αναφορά δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ γόνιμο έδαφος για δημιουργία μακροχρόνιου και πραγματικά βιώσιμου σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι 1. ο οριστικός αποκλεισμός της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα, 2. η μέγιστη και βέλτιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές, 3. η έμφαση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, 4. η λελογισμένη είσοδος του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, 5. η βελτίωση των δικτύων και η διασύνδεση των νησιών, 6. η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη, 7. η τήρηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών δεσμεύσεων, και 8. η διοχέτευση μεγάλων κεφαλαίων σε «πράσινες» τεχνολογίες, ως ένα μέσο-μακροπρόθεσμο και βιώσιμο αντίδοτο στην παρούσα οικονομική κρίση.

«Η συντήρηση του θέματος των πυρηνικών και του λιθάνθρακα, έστω και αν μπαίνουν προσωρινά στο ψυγείο, δεν βοηθά στην επίτευξη της βέλτιστης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, ούτε δίνει καθαρά μηνύματα για την εθνική οικονομία. Πάντως αν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο είναι θετικό ότι τα δυο αυτά ζητήματα μετατίθενται για μετά το 2020-2030. Έτσι δίνεται χρόνος και στους πλέον σκεπτικιστές να διαπιστώσουν ότι οι συγκεκριμένες επιλογές είναι οικονομικά ασύμφορες, κοινωνικά επώδυνες και περιβαλλοντικά καταστροφικές» τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

Για περισσότερες πληροφορίες
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών, WWF Ελλάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 33 14 893

Σημειώσεις προς συντάκτες

  1. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει με την έκθεση του ‘Λύσεις για την κλιματική: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050’ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα έως το 2050 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 67%, να μεγιστοποιήσει την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας και να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες, χωρίς λιθάνθρακα και πυρηνικά. Δείτε εδώ την έκθεση του WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050»
  2. Οι κακές ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι έχει περιθώριο να προβεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της ενεργειακής έντασης και προώθηση των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγώμενη κιλοβατώρα (σχεδόν 800 γραμμάρια), τη στιγμή που π.χ. η Γερμανία εκπέμπει περίπου 490 γραμμάρια CO2/KWh. Επίσης, για κάθε μονάδα παραγώμενου ΑΕΠ η Ελλάδα εκπέμπει 37% περισσότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Ακόμα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται μόλις στο 10%, τη στιγμή που έχουμε υποχρέωση για κάλυψη του 20,1% του ηλεκτρισμού έως το 2010. Ο στόχος για τις ΑΠΕ το 2020 ανέρχεται σε περίπου 35% για την τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού.
  3. Το WWF Ελλάς αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα», που απαρτίζεται από τους οκτώ δήμους και κοινότητες στα όρια των οποίων επιχειρήθηκε η κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων. Η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης κατά του λιθάνθρακα και η νέα έκθεση του ΣΕΕΣ δικαιώνει την αντίθεση του WWF Ελλάς σε αυτό το ρυπογόνο καύσιμο
  4. Κατά την άποψη του WWF Ελλάς, από τη στιγμή που οι Έλληνες αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια και ύστερα από τη δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης να μην συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και βαλκανικό επίπεδο για τον περιορισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και την σταδιακή απόσυρσή της από το προσκήνιο. Δείτε εδώ μελέτη του WWF Ελλάς που αποκαλύπτει τους μύθους και την πραγματικότητα γύρω από την πυρηνική ενέργεια.

Μοιράσου το με φίλους