Το WWF Ελλάς παρουσιάζει τα επτά χρόνια δράσης της εθελοντικής Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών, σε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 12:00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Κατά τη συνέντευξη, θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα αυτής της επταετίας μέσα και από τη σχετική επετειακή έκδοση: «7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον».

Η νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών του WWF Ελλάς, συμπληρώνει φέτος 7 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της. Μέσα σε αυτό το διάστημα χειρίστηκε 500 υποθέσεις, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σκοπός της Νομικής Ομάδας είναι να συμβάλει στην ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής κοινωνίας πολιτών, μέσα από την παροχή αξιόπιστης νομικής και επιστημονικής στήριξης για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση σημαντικών υποθέσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί, τα τελευταία 5 χρόνια, σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν μια αντικειμενική αξιολόγηση της εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, εθελοντές της νομικής ομάδας θα παραθέσουν την εμπειρία τους ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρης Παξινός.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Επικοινωνίας για Θέματα Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Η Νομική Ομάδα υποστήριξης πολιτών είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2002 με στόχο την προσφορά ουσιαστικής στήριξης προς άλλες οργανώσεις, τοπικές ομάδες και μεμονωμένους πολίτες που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά τα χρόνια, η Νομική Ομάδα λειτουργεί χάρις στον ενθουσιασμό και την επαγγελματική αφοσίωση δεκάδων εθελοντών που προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε όσους πολίτες και συλλογικότητες δίνουν τον δικό τους αγώνα για το περιβάλλον. Η Νομική Ομάδα δεν αναλαμβάνει τη νομική εκπροσώπηση των καταγγελλόντων, αλλά προτείνει τρόπους δράσης, ενώ σε σημαντικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η δράση των καταγγελόντων δεν έχει αποφέρει αποτέλεσμα, το WWF Ελλάς παρεμβαίνει προς τις αρμόδιες αρχές.
  • Η έκθεση «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2005. Η παρούσα είναι η πέμπτη ετήσια έκθεση. Στόχος της είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημασίας του περιβαλλοντικού δικαίου ως βασικού εργαλείου προστασίας του περιβάλλοντος, των προβλημάτων εφαρμογής του και των ενδεδειγμένων λύσεων.
  • Όπως προκύπτει από την έκθεση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καταγράφηκε μηδενική πρόοδος στο επίπεδο της επί της ουσίας εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου, γεγονός που δυστυχώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως στην Ελλάδα το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμετωπίζεται ως εξαναγκασμός και όχι ως σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μοιράσου το με φίλους