Βρυξέλλες, Βέλγιο – Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εκτιμάται ότι από το 2050 η απώλεια της βιοποικιλότητας θα κοστίζει ετησίως περίπου €1.1τρις ή περίπου 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.¹ Στο ξεκίνημα του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας, το WWF καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας έναν φιλόδοξο, ξεκάθαρο, μετρήσιμο στόχο για τη διατήρηση της βιoποικιλότητας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Το αίτημα είναι καίριας σημασίας, καθώς κατά τους επόμενους μήνες, τα κράτη μέρη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα θα κληθούν να εκτιμήσουν τον στόχο για την απώλεια της βιοποικιλότητας που είχε τεθεί για το 2010 (και δεν επιτεύχθηκε) και να συμφωνήσουν σε ένα νέο όραμα και στόχους για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σύμβαση. Ο διεθνής διάλογος για το θέμα αυτό αναμένεται να κορυφωθεί στην 10η Συνδιάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα που θα λάβει χώρα τον Οκτώβρίο του 2010 στην Ιαπωνία.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τέσσερις διαφορετικές επιλογές για τον στόχο διατήρησης της βιοποικιλότητας μετά το 2010, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς τον βαθμό φιλοδοξίας τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει ότι η βιοποικιλότητα αποτελεί το «φυσικό κεφάλαιο» του πλανήτη, «αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές» και ότι «μαζί με την κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, η οποία θα οδηγήσει και σε σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις». Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίστασε να προτείνει μία ξεκάθαρη αντιμετώπιση.

«Ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας είναι 100 με 1000 φορές μεγαλύτερος από τους ρυθμούς της φυσικής εξέλιξης. Δεν έχουμε περιθώριο για εναλλακτικά σενάρια και διφορούμενες κουβέντες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει τον μέγιστο βαθμό φιλοδοξίας αλλά και ευθύνης ώστε να εγγυηθεί ότι το φυσικό κεφάλαιο μας θα διατηρηθεί, συνεχίζοντας να μας παρέχει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές.» δήλωσε ο Αντρέας Μπαουμίλερ, υπεύθυνος πολιτικής για τη βιοποικιλότητα στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Το WWF καλεί την Ισπανική Προεδρία να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μία πρωτοποριακή πολιτική βιοποικιλότητας η οποία να περιλαμβάνει:
έναν φιλόδοξο, μετρήσιμο στόχο με επιμέρους στόχους ανά τομέα πολιτικής (π.χ. γεωργία, αλιεία, δασική πολιτική κοκ), με συγκεκριμένους δείκτες που να μπορούν να παρακολουθούνται και να εγγυάται ότι οι στόχοι τηρούνται
περισσότερους στοχευμένους οικονομικούς πόρους για την προστασία της φύσης και ειδικότερα για την προστασία και τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000
την απαραίτητη ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε όλες τις σχετικές πολιτικές (π.χ. ενέργειας και κλιματικής αλλαγής)

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893

Υποσημείωση:
1. Braat, L. & P. ten Brink, (eds.) The Cost of Policy Inaction: The case of not meeting the 2010 biodiversity target. Wageningen / Brussels, May 2008

Σημειώσεις:

  1. Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Options for an EU vision and target for biodiversity beyond 2010”:
  2. Οι τέσσερις στόχοι που πραγματεύεται η ΕΕ είναι:
    • Επιλογή 1: Σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων μέχρι το 2020.
    • Επιλογή 2: Ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων μέχρι το 2020.
    • Επιλογή 3: Ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων μέχρι το 2020 και αποκατάσταση τους στο βαθμό δυνατό.
    • Επιλογή 4: Ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων στην ΕΕ μέχρι το 2020 και την αποκατάσταση τους, στο βαθμό δυνατό, και εντατικοποίηση της συμβολής της ΕΕ στην αποφυγή της απώλειας της βιοποικιλότητας παγκοσμίως.
  3. Το WWF στηρίζει την υιοθέτηση της επιλογής 4, αλλά ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράψει τις λέξεις «στο βαθμό δυνατό».
  4. Η έκθεση του WWF «Ζωντανός Πλανήτης» παρέχει δείκτες για την κατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας (νέα έκδοση αναμένεται τον Σεπτέμβριο 2010)
  5. Έκθεση του ΕΟΠ “Progress towards the European 2010 biodiversity target”
  6. Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Απειλείται το μεγαλύτερο μέρος των πιο ευπρόσβλητων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης”

Μοιράσου το με φίλους