Το εργαλείο αναζήτησης των πιο αποδοτικών προϊόντων EcoTopTen (www.ecotopten.gr) προσθέτει μια ακόμη κατηγορία ενεργειακών πρωταθλητών στο παλμαρέ του και αλλάζει κανάλι στην κατανάλωση ενέργειας! Με τον Σεπτέμβριο να βρίσκεται προ των πυλών, ως μήνας επανόδου στο άστυ αλλά και αρχής για πολλούς πρωτοετείς φοιτητές στη νέα τους πόλη, το διαδικτυακό εργαλείο του WWF Ελλάς παρουσιάζει 29 μοντέλα τηλεοράσεων της ελληνικής αγοράς που δεν θα σας προδώσουν στην κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια στον προϋπολογισμό σας.

Στο εργαλείο EcoTopTen οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν και να συγκρίνουν τα τεχνικά στοιχεία των πιο αποδοτικών μοντέλων τηλεοράσεων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και, επιπλέον, να ενημερωθούν για τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι λογαριασμοί ρεύματος από τη χρήση τους.

Ποιο είναι όμως το «τηλεοπτικό τοπίο» που καθιστά ένα τέτοιο εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο; Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας στις τηλεοράσεις έχει επιτρέψει μια σημαντική μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Ενδεικτικά, μια μέση τηλεόραση το 2007 κατανάλωνε περίπου 400kWh ετησίως, ενώ ένα σημερινό μοντέλο LCD απαιτεί περίπου 2/3 λιγότερης ενέργειας. Παρόλα αυτά, η αύξηση της διείσδυσης συσκευών ανά νοικοκυριό (1,4 συσκευές το 2005, περίπου 2 σήμερα), οι μεγαλύτερες διαστάσεις οθονών, η βελτίωση της ανάλυσης και ποιότητας της εικόνας, έχουν συμβάλει στη συνολική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Στο σύνολο της Ε.Ε. των 27, οι τηλεοράσεις εκτιμάται πως καταναλώνουν ετησίως 60TWh, το 10% των οποίων οφείλεται σε απώλειες αναμονής (στοιχεία του 2007). Έτσι, οι τηλεοράσεις καταναλώνουν στο σύνολό τους περισσότερη ενέργεια ακόμα και από τα πλυντήρια ρούχων!

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετάβαση από αναλογική μετάδοση σε ψηφιακή έχει συμβάλει και αυτή στην αύξηση της κατανάλωσης, καθώς οι εξωτερικοί ψηφιακοί δέκτες καταναλώνουν ετησίως περίπου 70kWh, περίπου δηλαδή το 50% της κατανάλωσης μιας ενεργειακά αποδοτικής τηλεόρασης. Η κατακόρυφη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω της ψηφιοποίησης μπορεί να αποφευχθεί με την προώθηση συσκευών με ενσωματωμένους δέκτες.

«Αν και η εισαγωγή της ενεργειακής σήμανσης για τις τηλεοράσεις το 2011 έχει επιταχύνει τη στροφή της αγοράς προς συσκευές υψηλής απόδοσης, η έλλειψη αυστηρότερων απαιτήσεων αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας περίπου στις 90TWh έως το 2020. Καθώς οι απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού, ο οποίος υιοθετήθηκε το 2009, βασίζονταν σε παλαιά στοιχεία καταναλώσεων και δεν λάμβαναν υπόψη τις εξελίξεις της τεχνολογίας, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμβάλουν ελάχιστα στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Ήδη, σήμερα, πάνω από 103 μοντέλα πληρούν τις προϋποθέσεις των κατηγοριών Α+ και Α++», αναφέρει ο Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Παρά την αυξανόμενη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του οικιακού τομέα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (19% στο διάστημα 1990-2008), η οποία οφείλεται κυρίως στη ραγδαία βελτίωση της τεχνολογίας στα συστήματα θέρμανσης κτιρίων αλλά και στις ηλεκτρικές συσκευές, εντούτοις η τελική ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 13% στο ίδιο διάστημα. Οι λόγοι είναι, αφενός, η αύξηση της θερμαινόμενης επιφάνειας των κατοικιών, αφετέρου η μεγάλη αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
  • Τα κριτήρια του EcoTopTen για τις τηλεοράσεις είναι:
    • ενεργειακή ετικέτα Α (δείκτης ενεργειακής απόδοσης<0,3) ή καλύτερη για τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης (διαγώνιος) έως 40 ίντσες
    • ενεργειακή ετικέτα Α+ (δείκτης ενεργειακής απόδοσης<0,23) ή καλύτερη για τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης (διαγώνιος) μεγαλύτερο από 40 ίντσες
    • μέγιστη ισχύς σε λειτουργία: 110W
    • μέγιστη ισχύς σε αναμονή: 1W
    • διαθέσιμα στην ελληνική αγορά
      (Τα παραπάνω στοιχεία οφείλουν να είναι διαθέσιμα από τους κατασκευαστές/αντιπροσώπους).
  • Το TopTen είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, ανεξάρτητη από κατασκευαστές, που στοχεύει στη δυναμική στροφή της αγοράς προς τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.
  • Η πλατφόρμα TopTen αξιολογεί και συγκρίνει τα καλύτερα μοντέλα προϊόντων ηλεκτρικής κατανάλωσης σε 17 χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα και στις Η.Π.Α. Η κοινή πύλη είναι http://topten.inf/
  • Στο www.ecotopten.gr παρουσιάζονται, επίσης, μια σειρά από άλλα προϊόντα:
    • Αυτοκίνητα
    • Πλυντήρια ρούχων
    • Συσκευές ψύξης (ψυγεία και καταψύκτες)
    • Συσκευές γραφείου (οθόνες υπολογιστών, εκτυπωτές και πολυμηχανήματα)
    • Κλιματιστικά
    • Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα

Μοιράσου το με φίλους