Ξεπερνούν τις 5.200 οι υπογραφές πολιτών που υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί πολιτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά απαιτεί στροφή διατήρησης και βιώσιμης χρήσης του φυσικού κεφαλαίου και των φυσικών πόρων της χώρας.
Συγκεκριμένα, μέσα στην αβεβαιότητα των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων και έχοντας διαπιστώσει τη σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία του περιβάλλοντος στην προεκλογική ρητορεία, το WWF Ελλάς ανάρτησε στις 23 Μαΐου ανοιχτή διαδικτυακή έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα.
Η ανοιχτή έκκληση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://bit.ly/wwf-ekloges και μέχρι σήμερα έχει συσπειρώσει περισσότερους από 5.200 πολίτες.

Η έκκληση είναι η εξής:

“Στην αβεβαιότητα των απανωτών προεκλογικών περιόδων και ενώ η ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος της κρίσης, ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε πραγματικά βιώσιμες λύσεις για δυναμική έξοδο της χώρας από την κρίση!

Από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, μεγάλος απών ήταν ο μόνος στέρεος πυλώνας για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη: το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με όσα δείχνουν να πιστεύουν οι πολιτικοί μονομάχοι, το περιβάλλον δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο για την Ελλάδα, ούτε πολυτέλεια. Ειδικά τώρα, απαιτείται γενναία στροφή προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι τεκμηριωμένες, ξεκάθαρες και σε πολλές περιπτώσεις νομικά δεσμευτικές που καθυστερούν επί δεκαετίες. Έχουν όμως και πολιτικό κόστος, καθώς ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και τις συνηθισμένες προεκλογικές υποσχέσεις. Έχουν πολιτικό κόστος, επειδή δεν αφήνουν περιθώρια για μικροκομματικές σκοπιμότητες και απαιτούν μαχαίρι στη διαφθορά και το εύκολο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Όσοι υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή έκκληση, θέλουμε να σταματήσει η άνευ προηγουμένου πολιτική διολίσθηση του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας ως ακινήτου προς εκποίηση. Καλούμε κάθε παράταξη που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού να κάνει την υπέρβαση και να προτάξει στιβαρό πολιτικό προσανατολισμό βιωσιμότητας για τη χώρα. Απαιτούμε δεσμεύσεις ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή που ελπίζουμε ότι θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα αντιμετωπίσουν τη φύση ως συγκριτικό πλεονέκτημα, τους φυσικούς πόρους ως πλούτο εν ανεπαρκεία και το περιβάλλον ως πυλώνα καινοτομίας και δείκτη οικονομικής βιωσιμότητας.

Βασικά σημεία της έκκλησης του WWF Ελλάς αποτελούν η ανάγκη για πολιτικό προσανατολισμό βιωσιμότητας για τη χώρα, η παύση στην άνευ προηγουμένου πολιτική διολίσθηση του περιβάλλοντος και η αντιμετώπισή του ως πυλώνα καινοτομίας και δείκτη οικονομικής βιωσιμότητας.

Σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση θα αποστείλει τις σχετικές επιστολές προς τα πολιτικά κόμματα, μαζί με τις χιλιάδες υπογραφές των Ελλήνων πολιτών. “

Αν και μετά τη δημοσιοποίηση της έκκλησης, ειδικά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πολλές πολιτικές παρατάξεις έκαναν δηλώσεις και ανακοίνωσαν δεσμεύσεις για το περιβάλλον, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η έκκληση γίνεται και πιο επίκαιρη. Γιατί η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την οικονομική κρίση περνάει απαραιτήτως μέσα από τη διαφύλαξη και τη βιώσιμη χρήση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη δράσεων πολιτικής WWF Ελλάς, 210 3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Βελλίδης, Υπεύθυνος επικοινωνίας WWF Ελλάς, 210 3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους