Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης θα σταματήσει πριν καν ξεκινήσει, προειδοποιεί το WWF με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της 25-26ης Μαρτίου κατά την οποία οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η Στρατηγική (συνέχεια της Στρατηγικής της Λισαβόνας) που αποσκοπεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τα επόμενα 10 χρόνια επισημαίνει την ανάγκη για «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Όμως, στην μορφή που έχει διατυπωθεί αγνοεί την αξία της φύσης και την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την προστασία και διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

«Η Ευρώπη από μόνη της καταναλώνει πόρους που αντιστοιχούν σε 2 δύο πλανήτες1. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσει να εθελοτυφλεί μπροστά στο οικολογικό της έλλειμμα επαναπαυόμενη στο γεγονός ότι τρίτες χώρες, πλούσιες σε φυσικούς πόρους, θα μπορούν να συνεχίσουν να της παρέχουν πόρους όπως ξυλεία, αλιεύματα και αγροτικά προϊόντα», προειδοποιεί ο Τόνι Λόνγκ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF. «Ήδη εξαρτόμαστε από την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς για την απορρόφηση της ρύπανσης που προκαλούμε. Όμως τα μηνύματα από την κλιματική αλλαγή και τα υποβαθμισμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι ξεκάθαρα: ο πλανήτης έχει φτάσει στα όρια του».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τους φυσικούς περιορισμούς
Η πρόταση Στρατηγικής που παρουσίασε η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει σε κανέναν από τους πρωταρχικούς της στόχους τα όρια που θέτουν οι δυνατότητες του πλανήτη στην αλόγιστη ανάπτυξη. Αυτή είναι μια σοβαρή παράλειψη της ευρωπαϊκής συλλογιστικής. Το WWF καλεί τους αρχηγούς των κρατών μελών να διορθώσουν τις ελλείψεις του κειμένου της Επιτροπής, και προτείνει την ενσωμάτωση του στόχου για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020 που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα στο σημείο του κειμένου που περιλαμβάνει τους θεσμοθετημένους στόχους για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30/20%, αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε 20% και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%).

Ο ΟOΣΑ πιο προοδευτικός από την ΕΕ
Η μέχρι τώρα προοδευτική ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις φιλόδοξες προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟOΣΑ), του οποίου το σχέδιο Πλαισίου της Στρατηγικής για την Πράσινη Ανάπτυξη αναγνωρίζει ρητά ότι η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των σημαντικών λειτουργιών των οικοσυστημάτων αποτελούν κομβικούς στόχους πολιτικής ίδιας σημασίας με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός προκαλεί έκπληξη, καθώς η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ είναι και μέλη του ΟOΣΑ.

Η οικονομική αξία της φύσης
Όπως η έκθεση Στερν για την κλιματική αλλαγή, έτσι και η έκθεση για τα Οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας (TEEB), καταδεικνύει ότι η εξάρτηση του σύγχρονου κόσμου από τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα δεν καταμετρώνται, σχεδόν καθόλου, στους λογιστικούς υπολογισμούς των εθνικών ή άλλων προϋπολογισμών. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα κόστος της τάξης του 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2050, ένα υψηλό τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσουμε αν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

Μια βιώσιμη οικονομία πρέπει να σέβεται τις δυνατότητες του πλανήτη
"Είναι αδιανόητο να δεσμευτούμε για τα επόμενα 10 χρόνια σε μια Στρατηγική η οποία θα είναι ξεπερασμένη την επόμένη κιόλας των διαπραγματεύσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας: αντί να εκμεταλλεύεται τη φύση, πρέπει να της προσδώσει την αξία που της αναλογεί. Η ανάπτυξη και προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας που σέβεται τις δυνατότητες του πλανήτη είναι το κλειδί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης. Εάν η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» δεν ενσωματώσει τη βιοποικιλότητα και τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων ως κεντρικό άξονά της, τότε σίγουρα η οικονομική ανάκαμψη δε θα μπορέσει να είναι ούτε χωρίς αποκλεισμούς, ούτε έξυπνη, ούτε βιώσιμη», καταλήγει ο Τόνι Λόνγκ.

Ο ρόλος της Ελλάδας
Η Ελλάδα αναμφισβήτητα περνά δύσκολες στιγμές που δικαιολογούν το γεγονός ότι η προσοχή όλων έχει στραφεί κατά κύριο λόγο στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων. Ωστόσο, πέρα από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα όπως και όλος ο πλανήτης, βιώνει και μια σημαντική οικολογική κρίση. «Με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να αναδείξει ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα μπορέσει να ανακάμψει, αλλά αποσκοπεί να στρέψει την οικονομία της προς μια κατεύθυνση πραγματικά έξυπνη, καινοτόμα που θα ενσωματώσει την ανάγκη διασφάλισης των οικοσυστημάτων και των λειτουργιών τους, ενώ παράλληλα θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη Καλούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό να μη χάσει την ευκαιρία που του δίνεται και να κρατήσει σθεναρή στάση υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Δείτε εδώ τη σχετική επιστολή των οικολογικών οργανώσεων προς τον Πρωθυπουργό.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

  1. Δείτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» που αποτελεί τη συνέχεια της Στρατηγικής της Λισαβόνας και έχει στόχο τον καθορισμό των κατευθύνσεων της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία: http://ec.europa.eu/eu2020/
  2. ΟΑΣΑ. Σχέδιο Πλαισίου της Στρατηγικής Πράσινης Ανάπτυξης του ΟΑΣΑ (OECD Framework for the Green Growth Strategy), Νοέμβριος 2009, C(2009)168
  3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τελική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τα άγρια πτηνά. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ο κίνδυνος επιβολής οικονομικού προστίμου λόγω της ελλιπούς προστασίας της βιοποικιλότητας. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής

Μοιράσου το με φίλους