Αθήνα, 20/03/09: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αύριο 21 Μαρτίου, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εκφράζει απόλυτη απογοήτευσή για την πλήρη πολιτική αδράνεια στον τομέα της δασοπροστασίας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις τεράστιες πυρκαγιές του 2007 και σαράντα μόλις μέρες πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου διαπιστώνεται:

  • Στασιμότητα στο διαπιστωμένα ελλιπές και αναποτελεσματικό σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης.
  • Απουσία παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών καταστολής.
  • Συνέχιση του ομιχλώδους καθεστώτος αντιμετώπισης των αλλαγών χρήσεων γης και των παράνομων δραστηριοτήτων.
  • Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη έργων πρόληψης, τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών και την οργάνωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

«Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα να ληφθούν για την μακροπρόθεσμη προστασία των ελληνικών δασών, είναι εδώ και χρόνια γνωστά σε όλους του εμπλεκόμενους, μέχρι σήμερα ουδείς έχει επιδείξει την αναγκαία πολιτική υπευθυνότητα για να τα θέσει σε εφαρμογή», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε λεπτομερές πακέτο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα δασοπροστασίας, το οποίο διαμορφώθηκε από το WWF Ελλάς πριν από έναν περίπου χρόνο, διατυπωθήκαν οι εξής κατευθύνσεις:

  • Νομική θωράκιση των δασών και δασικών εκτάσεων, με ολοκλήρωση του δασολογίου και προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.
  • Ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών διαχείρισης και προστασίας των δασών, με εκλογίκευση του συστήματος συναρμοδιοτήτων και δημιουργία ενιαίου ισχυρού σώματος δασικής διαχείρισης και προστασίας. Αυτό θα μπορούσε να προέλθει είτε από την ενίσχυση και αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας είτε από την ίδρυση ενός νέου σώματος φύλαξης της υπαίθρου.
  • Περαιτέρω εξειδίκευση του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και την ενεργό συμμετοχή στα έργα πρόληψης των πυρκαγιών.
  • Ορθολογική οργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ικανό συντονισμό και ουσιαστική ενσωμάτωση του εθελοντισμού.
  • Αξιοποίηση της εφαρμοσμένης επιστημονικής δασικής έρευνας και πραγματική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας κατά τον σχεδιασμό διαχειριστικών παρεμβάσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων φυσικών καταστροφών.

«Η απουσία πολιτικής βούλησης για προστασία του πολύτιμου δασικού πλούτου της χώρας προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Το WWF Ελλάς συνεχίζει να παρεμβαίνει δυναμικά, θέτοντας το επιστημονικό δυναμικό του στη διάθεση της πολιτείας και διαμορφώνοντας ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλα τα επίπεδα. Η μηδενική ανταπόκριση της πολιτείας σε αυτές τις δράσεις είναι χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει στην προστασία των δασών» συμπληρώνει.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Η έκθεση του WWF Ελλάς "Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση" δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο 2008.
Οι δράσεις του WWF Ελλάς για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών» που συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα
Α.Γ. Λεβέντη, Ι.Σ. Λάτση, Μποδοσάκη καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, 210 3314893, 698 247 1720, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους