{mosimage}Αγνοώντας τις συστάσεις των επιστημόνων της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγήθηκε των κρατών που πίεσαν και πέτυχαν τη συνέχιση της υπεραλίευσης του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο κατά την 16η συνάντηση των μελών της ICCAT στο Μαρόκο που έληξε στις 24 Νοεμβρίου 2008.
Περισσότερα...


Ο ερυθρός τόνος της Μεσογείου βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης λόγω της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας του στόλου που τον αλιεύει και της εκτεταμένης παράνομης αλιείας του. Ενδεικτικά για το 2007, το επιτρεπόμενο όριο ερυθρού τόνου ήταν 29.500 τόνοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του WWF στην πραγματικότητα αλιεύτηκε ποσότητα άνω των 60.000 τόνων. Η σύσταση των επιστημόνων της ICCAT αναφερόταν σε 8.500 με 15.000 τόνους επιτρεπόμενου αλιεύματος ερυθρού τόνου για το 2009, ενώ η τελική απόφασή της, την οποία υποστήριξε η ΕΕ, κάνει λόγο για 22.000 τόνοθς. Επίσης, αν και οι επιστημονικές συστάσεις περιλάμβαναν την απαγόρευση αλιείας κατά την περίοδο αναπαραγωγής του ερυθρού τόνου τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η μείωση της περιόδου αλιείας κατά 10 ημέρες για την συγκεκριμένη περίοδο.

Η Ελλάδα απλώς έλαμψε διά της απουσίας της στη συνάντηση της ICCAT. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας πρόσφατα χορήγησε άδεια λειτουργίας και για δεύτερη φάρμα πάχυνσης τόνου στη χώρα μας, στον Όρμο της Μεσσαράς στην Κρήτη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την κρατική αδιαφορία για το θέμα προστασίας του ερυθρού τόνου.

Δυστυχώς, η μόνη λύση που απομένει πλέον διαθέσιμη για την προστασία του ερυθρού τόνου της Μεσογείου είναι η καταχώριση του στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που απειλούνται με Εξαφάνιση – CITES, κάτι που το WWF θα προτείνει στη σχετική συνάντηση τον Αύγουστο του 2009. Το WWF καλεί τους καταναλωτές, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τους ιχθυεμπόρους και τα super market να μποϊκοτάρουν την κατανάλωση και την πώληση του ερυθρού τόνου της Μεσογείου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος WWF Ελλάς, 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Η ICCAT είναι η Διεθνής Επιτροπή για την Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, μία περιφερειακή οργάνωση διαχείριση αλιείας, υπεύθυνη για την προστασία των διαφόρων ειδών τόνου, αλλά και άλλων μεταναστευτικών ειδών όπως ο ξιφίας, στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.


Μοιράσου το με φίλους