01/08/08: Η πρόσφατη πυρκαγιά της Ρόδου κατέστρεψε –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- περίπου 40 χιλιάδες στρέμματα από τα πολύτιμα δάση της νησιωτικής Ελλάδας, επηρεάζοντας σημαντικά χώρους ιδιαίτερης οικολογικής αξίας. Μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος του βιοτόπου του απειλούμενου πλατωνιού (Dama dama).

Mέχρι στιγμής η ακριβής αποτύπωση της καταστροφής δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η περιοχή που κάηκε αφορούσε κατά κύριο βαθμό τα δάση που είχαν σωθεί από τις πυρκαγιές του 1987 και 1992, ενώ  φαίνεται ότι επηρεάστηκαν και προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA καθώς και δύο περιοχές ΚΑΖ (Καταφύγια Άγριας Ζωής). Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματός του «Το Μέλλον των Δασών», έχει ξεκινήσει την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων της περιοχής με σκοπό να κοινοποιήσει και να διαθέσει σε κάθε ενδιαφερόμενο την ακριβή χαρτογράφηση της καμένης περιοχής. Ταυτόχρονα, ομάδα ειδικών επιστημόνων της οργάνωσης θα βρίσκεται στην περιοχή της επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσει σε μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και να συνδράμει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών.

Το WWF Ελλάς, στη βάση της διαθέσιμης εμπειρίας από τη χώρα μας αλλά και από το εξωτερικό, τονίζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη προσεκτικής και σταδιακής παρέμβασης στις καμένες περιοχές, καθότι αποδεδειγμένα οι βιαστικές κινήσεις «αποκατάστασης» κινδυνεύουν να επιτείνουν παρά να θεραπεύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Η αυστηρή διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων τις πρώτες περιόδους μετά την πυρκαγιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο αυστηρός έλεγχος της κυνηγετικής δραστηριότητας και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, επισημαίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία των καμένων περιοχών και την υποβοήθηση της προσαρμογής των λειτουργιών του οικοσυστήματος.

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου, η οργάνωση επισημαίνει και πάλι προς πάσα κατεύθυνση την άμεση ανάγκη για αποτελεσματική θωράκιση των δασών της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα: νομικά, διοικητικά και επιχειρησιακά. Όπως παρουσιάζεται και στην πρόταση που η οργάνωση κατέθεσε σε δημόσιο διάλογο τον περασμένο Μάιο, η σημαντική υποστήριξη στην ανάπτυξη και λειτουργία της δασικής υπηρεσίας, η καλλιέργεια της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός χωριστού εξειδικευμένου σώματος, και η συστηματική καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών περιλαμβάνονται ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.

Όπως επίσης έχει προκύψει από τις καταγραφές των εκατοντάδων συμβάντων δασικών πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού, σημαντική έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να πάψει το θλιβερό φαινόμενο των συνεχών ενάρξεων πυρκαγιών από ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και να καταστεί προσφορότερη η εθελοντική συμμετοχή τους στις δράσεις δασοπροστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6982471720

Σχετικά links:
Πρόταση του WWF Ελλάς για την αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας Πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών»
Υποστηρίξτε το έργο μας


Μοιράσου το με φίλους