{mosimage}Αθήνα, 19-6-2008: Η – σε μεγάλο βαθμό – παράνομη υπεραλίευση του ερυθρού (κυανόπτερου) τόνου συνεχίζεται στη Μεσόγειο, παρά την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει ανώτατα όρια αλίευσης (ποσοστώσεις).

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008 στο πρόωρο κλείσιμο της αλιευτικής περιόδου (δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο κλείσιμο) λόγω της κάλυψης των καθορισμένων ποσοστώσεων, της δραματικής υπεραλίευσης και της μείωσης των αποθεμάτων, χώρες όπως η Γαλλία έχουν ήδη αντιδράσει και αναμένεται να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο Αλιείας, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2008.

Η αλίευση του ερυθρού τόνου πραγματοποιείται στην Μεσόγειο με έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στόλους στον κόσμο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα που οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων. Επιπλέον, ακολουθούνται παράνομες πρακτικές, όπως η μεταφορά του τόνου σε «φάρμες» πάχυνσης όπου υπόκειται σε υπερτροφία, ώστε τα αποθέματα να πουληθούν στην Ιαπωνία σε πολύ υψηλές τιμές για να καταναλωθούν ως sushi. Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει τον πληθυσμό του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, τα δεδομένα είναι επί της ουσίας αντικρουόμενα. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην Διεθνή Επιτροπή για την Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) διαφέρουν από αυτά που παρουσιάζονται στην βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος πρόσφατο άρθρο στο διεθνή τύπο παρουσιάζει τα στοιχεία για την Ελλάδα ως συγκάλυψη φαράνομης αλίευσης ερυθρού τόνου. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση άδειας για τη λειτουργία δεύτερης φάρμας πάχυνσης τόνου στη χώρα μας, στον Όρμο της Μεσσαράς της Κρήτης, μάλλον καταδεικνύει ότι η χώρα μας δε συμφωνεί με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάγκη περιορισμού της υπεραλίευσης τόνου.

Εν όψει του Συμβουλίου Αλιείας την ερχόμενη εβδομάδα, το WWF Ελλάς με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, εκθέτει την κατάσταση του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και ζητά άμεση δράση. “Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόωρο κλείσιμο της αλιευτικής περιόδου του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο”, δήλωσε o Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας. “Είναι άμεση ανάγκη να προστατευτεί  ο ερυθρός τόνος τόσο σε εθνικό, όσο και σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένης της δραματικής κατάστασης του πληθυσμού του”, καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.

Διαβάστε εδώ τις επιστολές προς τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Επίτροπο Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος WWF Ελλάς, 210 3311987, 6944123679, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους