{mosimage}Βρυξέλλες/Αθήνα, 22-3-2007: Την προσφυγή στο ΔΕΚ κατά της Ελλάδας λόγω μη υποβολής εκθέσεων για σοβαρές πτυχές της οδηγίας σχετικά με την προστασία των υδάτινων συστημάτων στην ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεσή της για την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για το Νερό, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ-27.

Η σημερινή, όμως, μέρα είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στη λειψυδρία.Στο πλαίσιο λοιπόν της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η λειψυδρία είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται είτε σε ανομβρία και παρατεταμένη ξηρασία, είτε στην κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ εκτιμάται ότι θα ενταθεί από την κλιματική αλλαγή.

Στην Ελλάδα, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ξηρή. Όμως, οι επιπτώσεις και το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα η λειψυδρία στα νησιά, η ανεπάρκεια του αρδευτικού νερού, αλλά και ο κίνδυνος black out, δεν είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, και δεν πρέπει να αποδοθούν μόνο στις μειωμένες βροχές και στην υψηλή θερμοκρασία μιας χρονιάς.

Η αυξημένη ζήτηση νερού είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, παρόλο που το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από το νερό εντείνεται, η έλλειψη νερού είναι πιθανό να γίνει ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη – αν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση αυτής της «κρίσης του νερού» είναι η ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τα εργαλεία ώστε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μακροπρόθεσμα τις κατάλληλες πολιτικές. Όμως η εφαρμογή της Οδηγίας-πλαίσιο για το Νερό, δηλαδή η ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του νερού χρειάζονται πολλά παραπάνω από την τυπική προσαρμογή της νομοθεσίας και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Απαιτείται συνεπής διαχείριση του νερού με στόχους και σχέδιο και όχι πυροσβεστικά μέτρα κάθε φορά που … δε βρέχει. Χρειάζεται να εξεταστεί το σύνολο των αναγκών σε νερό και να ρυθμιστεί η ζήτησή του, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στη χρήση του νερού, και να εξεταστεί το κόστος σε σχέση με τα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μέτρα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών, πρόληψη της ρύπανσης και μέτρα αποκατάστασης.

Η πορεία της χώρας ως τώρα κάνει εξαιρετικά αμφίβολη την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας-πλαίσιο για το Νερό. Ως χώρα έχουμε μείνει πίσω σε όλες σχεδόν τις τυπικές μας υποχρεώσεις. 

Συγκεκριμένα η Ελλάδα:
• Ολοκλήρωσε τη μεταφορά της Οδηγίας-πλαίσιο στην εθνική νομοθεσία μόλις την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 3 χρόνια μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, και για άλλη μια φορά υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
• Δεν ολοκλήρωσε, ως όφειλε ως τις αρχές του 2005, την ανάλυση των χαρακτηριστικών και των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (πχ γεωργία, τουρισμός) στην κατάσταση των υδάτων.
• Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την οικονομική διάσταση των διαφόρων χρήσεων του νερού ώστε να μπορεί να προγραμματίσει και να επιλέξει στην κάθε περίπτωση τη λύση με το μικρότερο κόστος και για την κοινωνία αλλά και για τους φυσικούς πόρους.
• Μόλις στις αρχές του 2007 δημοσίευσε την προκήρυξη σχετικά με την ανάπτυξη προγράμματος παρακολούθησης ώστε κάθε στιγμή να υπάρχει μια συνεκτική και συνολική εικόνα της κατάστασης, της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων σε όλες τις λεκάνες. Τα προγράμματα αυτά ωστόσο θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2006.
• Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων αλλά και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων συνεχίζουν να υπολειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
• Διάφορα θεσμοθετημένα όργανα που προβλέπονται από το νόμο 3199/2003 ακόμη και αν έχουν στα χαρτιά συσταθεί (όπως το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων) δεν έχουν ακόμη συγκληθεί.
• Επικύρωσε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της Οδηγίας-πλαίσιο για το Νερό, τροπολογίες της νομοθεσίας και όλα τα απαραίτητα προκειμένου να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο για το οποίο το ΣτΕ έχει εκδόσει επανειλημμένα καταδικαστικές αποφάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/394&format=HTML&aged=0&language
=EL&guiLanguage=en

http://ec.europa.eu/environment/water/water-framework/implrep2007/index_en.htm

WWF Ελλάς
Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Υδατικών Πόρων, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210-3314893
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 697 6807632


Μοιράσου το με φίλους