Κι όμως, η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Αθήνα, 22/02/07: Με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, και σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων για την κατάσταση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρας μας, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς επισημαίνει τα εξής:

Πρώτον: Το WWF Ελλάς, σε στοιχεία του οποίου βασίστηκε το άρθρο της εφημερίδας που προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού, συντάσσει πίνακες κατάστασης εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα κάθε δίμηνο. Οι πίνακες αυτοί είναι προσβάσιμοι στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, και συγκεκριμένα στο www.wwf.gr/politics.

Ο πίνακας που επισυνάπτεται στο σχετικό δελτίο τύπου (21/02/2007) του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνει πλήρως τα στοιχεία του WWF Ελλάς. Επισημαίνουμε, ότι η παράλειψη των οδηγιών 2002/88/ΕΚ και 2004/26/ΕΚ στον πίνακα ενσωμάτωσης οδηγιών οφείλεται στο γεγονός ότι το σχετικό ΦΕΚ δεν είχε κυκλοφορήσει κατά την ημερομηνία ανανέωσης των σχετικών πινάκων του WWF Ελλάς (20/1/2007).

Δεύτερον: Ορθώς επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι τα δυο τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν έχει καταδικαστεί για μη μεταφορά Κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Η πλήρης αλήθεια όμως είναι ότι η ενσωμάτωση όλων των οδηγιών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και πολύ συχνά μετά την παραπομπή της χώρας στο ΔΕΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν δηλαδή η απειλή της καταδίκης είναι πλέον ορατή.

Τρίτον: Βάσει τελευταίων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10/01/2007) η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Πορτογαλία την προτελευταία θέση στην ενσωμάτωση οδηγιών που αφορούν το περιβάλλον. Την τελευταία θέση κατέχει η Μάλτα.

Τέταρτον: Το γεγονός ότι ΚΥΑ έχουν υπογραφεί μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δε σημαίνει ότι η διαδικασία μεταφοράς της κάθε οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έχει ολοκληρωθεί. Πολλές φορές υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην συλλογή των υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών, γεγονός που υποδεικνύει τις θεσμικές δυσκολίες της χώρας να ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συντονισμός της διαδικασίας εναρμόνισης του εθνικού μας περιβαλλοντικού δικαίου με τις περισσότερες Κοινοτικές οδηγίες αποτελούν από την αρχή μέχρι το τέλος συντονιστική ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μια περιβαλλοντική οργάνωση, όπως το WWF Ελλάς, δεν κρίνει τις επιδόσεις της χώρας με κομματικά κριτήρια. Αναμφισβήτητα, η κακή κατάσταση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευθύνη μόνο της σημερινής κυβέρνησης. Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένα θίξει τα περιβαλλοντικά ολισθήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης, που έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα.

Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά διαβάζουμε τη δέσμευση του κ. Υπουργού να μειωθούν μέχρι το τέλος του 2007 οι «καταγγελίες» (μάλλον ο συντάκτης της ανακοίνωσης αναφέρεται στις ανοιχτές υποθέσεις εναντίον της Ελλάδας και όχι στις δεκάδες καταγγελίες που καταθέτουν οι πολίτες) προς την Επιτροπή κάτω των 20. Ωστόσο, θεωρούμε ότι καθήκον της χώρας δεν είναι απλά να κλείνει «ανοιχτές υποθέσεις» που εκκρεμούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να προχωρά ενεργά στην υλοποίηση και εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής, και μη, νομοθεσίας. Δυστυχώς, οι διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους