Πριν δύο ημέρες το WWF Ελλάς έλαβε μία φωτογραφία από έναν εκδρομέα στη λίμνη της Τριχωνίδας τραβηγμένη από κινητό τηλέφωνο. Η φωτογραφία είναι χαμηλής ανάλυσης και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όμως φαίνεται να απεικονίζει ένα ζώο που δεν περιλαμβάνεται στη γνωστή πλούσια πανίδα της περιοχής.

Η Παναγιώτα Μαραγκού, Επιστημονική Υπεύθυνη του WWF Eλλάς δήλωσε: «Η ανακάλυψη νέων ειδών δεν είναι κάτι σπάνιο. Μόνο το 2015 ανακαλύφθηκαν 163 μοναδικά νέα είδη στην περιοχή του Μεκόνγκ στην νοτιο-ανατολική Ασία. Πολλά από αυτά μοιάζουν με πλάσματα “επιστημονικής φαντασίας”. Είναι βιολογικά αναμενόμενο σε ένα μέρος σαν την λίμνη Τριχωνίδα, με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα, η φύση να εξελίσσεται και να παράγει νέες «δημιουργίες».

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο η νέα αυτή εμφάνιση να σχετίζεται με τα χέλια που συναντάμε στη λίμνη. Εϊναι γνωστό ότι o κύκλος ζωής των ευρωπαϊκών χελιών περιλαμβάνει ένα τεράστιο ταξίδι από τις λίμνες και τα ποτάμια της Ευρώπης προς τον Δυτικό Ατλαντικό όπου αναπαράγονται, πριν επιστρέψουν και πάλι στα ποτάμια και της λίμνες της Μεσογείου. Χτες ακούστηκε η -βιαστική κατά τη γνώμη μου- άποψη ότι μπορεί ναι είναι προϊόν τυχαίας «υδρο-ανώμαλης» γενετικής διασταύρωσης του DNA του χελιού με ένα μεγάλο αμφίβιο είδος, όπως ο ιπποπόταμος. Μέχρι όμως να έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας, αυτά είναι μόνον θεωρίες. Πάντως, η αλήθεια είναι πως έχουμε δει και πιο περίεργα πράγματα να συμβαίνουν στη φύση.»

Η Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής του WWF, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε για τι είδος πρόκειται από μία και μόνη φωτογραφία από κινητό, τραβηγμένη βράδυ. Όμως μην ξεχνάμε ότι με τόσες απελευθερώσεις ζώων που γίνονται από οικολόγους, υπάρχει σαφώς το ενδεχόμενο από αυτά τα ζώα κάποια να έχουν ζευγαρώσει με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Είναι μέρος κι αυτό της μαγείας της φύσης που αγαπάμε και προστατεύουμε».

 


Μοιράσου το με φίλους