6 χρόνια, 30.000 πολίτες & 1 Δίκτυο για την προστασία των πιο πολύτιμων οικοσυστημάτων των νησιών της χώρας μας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων», μια συνεργασία μεταξύ του WWF Ελλάς και ενεργών πολιτών από Κρήτη, Λέσβο και Πάρο, κατάφερε να «υιοθετήσει» πάνω από 100 υγρότοπους στα τρία νησιά και να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης. 

Αλυκή Καλλονής, Λέσβος - © Καλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς, πιστεύοντας στη δύναμη της συνεργασίας, σχεδίασε το 2011 το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων», με σκοπό αρχικά να ενημερώσει τους πολίτες σε Κρήτη, Λέσβο και Πάρο για την κατάσταση και τη μεγάλη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σημασία των υγρότοπων, αλλά και να υψώσει, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, μια ασπίδα προστασίας για τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα που αποτελούν «βαρόμετρο» για την υγεία των νησιών. Το μοναδικό αυτό για τα ελληνικά δεδομένα δίκτυο, είχε εξ αρχής την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».   

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του δικτύου

Μέσα σε μόλις 6 χρόνια, το δίκτυο κατάφερε να ενημερώσει περισσότερους από 30.000 πολίτες για την οικολογική αξία των υγρότοπων, αλλά και να τους συσπειρώσει γύρω από έναν κοινό σκοπό: την προστασία των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων, μέσα από συμμετοχικές δράσεις για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των παραγόντων που απειλούν άμεσα τους νησιωτικούς υγρότοπους  και κατ’ επέκταση την περιβαλλοντική ισορροπία των νησιών.

Από το 2011 έως και σήμερα, αναπτύχθηκαν εκατοντάδες δράσεις και συνεργασίες με ομάδες και συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών, όπως  μαθητές και εκπαιδευτικούς, εθελοντικές ομάδες και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και  επιστημονικά ιδρύματα. Μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα, παραπάνω από 100 υγρότοποι “υιοθετήθηκαν” από κατοίκους των τριών νησιών, ενώ διοργανώθηκαν δεκάδες συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή περίπου 400 αρμόδιων υπαλλήλων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Λίμνη Μπερτζάνου, Κέρκυρα - © Θάνος Γιαννακάκης / WWF Ελλάς

Ως αποτέλεσμα, στα πρώτα μόλις χρόνια της δράσης του, το Δίκτυο κατάφερε να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης πολύτιμων υγρότοπων σε Κρήτη, Λέσβο και Πάρο, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ουσιαστική δράση των πολιτών, οι οποίοι αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της λύσης.

Μαθητές & πρόσκοποι … η πιο δυνατή ασπίδα προστασίας των νησιωτικών υγρότοπων!

Πέραν των δράσεων που υλοποίησε το Δίκτυο με τη συμμετοχή των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των δημόσιων φορέων, εξίσου επιτυχημένες δράσεις ήταν εκείνες που κινητοποίησαν παιδιά και μαθητές, καθώς εκείνοι θα αποτελέσουν τα μέλη μιας ενεργής κοινωνίας πολιτών που θα κληθεί με τις πράξεις και τις επιλογές της να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους μας.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις που υλοποίησε το Δίκτυο ήταν ο μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2013- 2014 στα σχολεία της Λέσβου, της Πάρου και της Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 820 μαθητές και 300 καθηγητές, οι οποίοι άντλησαν έμπνευση από αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα και τις απειλές που δέχονται, δημιουργώντας παραμύθια και βίντεο που αφηγούνταν στο ευρύ κοινό την οικολογική, οικονομική και κοινωνική αξία των νησιωτικών υγρότοπων.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν 46 βίντεο και 162 παραμύθια, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακόμα μια επιτυχημένη πρωτοβουλία του Δικτύου, ήταν η πολυετής συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) Κρήτης. Μέσω αυτής, 1.000 πρόσκοποι από την Κρήτη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους και να αναλάβουν την παρακολούθηση της κατάστασης των κρητικών υγρότοπων, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία για τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή τους και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την προστασία τους. 

Συνάντηση με ομάδα προσκόπων - © Καλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Δράση δειγματοληψίας - © WWF Ελλάς

Ένα «λυσσάρι» στα χέρια των πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων

Αξιοποιώντας την πολυετή αυτή εμπειρία του δικτύου, το WWF Ελλάς, με την υποστήριξη του συστήματος COCA COLA στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό», προχώρησε στην έκδοση με τίτλο: «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;», έχοντας ως βασικό στόχο να ενημερώσει ακόμα πιο ολοκληρωμένα τους πολίτες και να τους δώσει τα εφόδια να συμβάλουν ενεργότερα στην αποτροπή υποβάθμισης των υγρότοπων. Μέσω του οδηγού, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τα βήματα που απλά και γρήγορα μπορούν να ακολουθήσουν, στην περίπτωση που εντοπίσουν περιπτώσεις υποβάθμισης, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν άμεση δράση οι αρμόδιες αρχές.

Ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» δήλωσε: «Το περιβάλλον δεν έχει φωνή, οι πολίτες όμως έχουν! Αυτό ακριβώς μας ώθησε πριν έξι χρόνια στη δημιουργία του  “Δικτύου πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων”. Οι νησιώτικοι υγρότοποι, παρά τη μεγάλη οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική αξία που έχουν, αντιμετωπίζονται συχνά ως περιοχές μειωμένης σημασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται συστηματικά. Με τη δύναμη του Δικτύου, στόχος μας είναι η δημιουργία δράσεων που θα μας επιτρέψουν να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τη σημασία των υγρότοπων, καθώς και να τους κινητοποιήσουμε προκειμένου να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην προστασία των μοναδικών αυτών οικοσυστημάτων».

Σημειώσεις προς συντάκτες:

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βάλια Βανέζη, Corporate Relations Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 2106381805

 

Λίγα λόγια για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»:

Tο πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» υλοποιείται από το 2006 από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas). Στόχος του είναι να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας και στην προστασία της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων και των παράκτιων οικοσυστημάτων. Επιπλέον, επενδύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, δημιουργώντας έτσι μια κουλτούρα ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και ανοικτού διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους. Περισσότερες πληροφορίες.

 



Μοιράσου το με φίλους