{mosimage}Δαδιά/Αθήνα, 8-2-2007: Στην απελευθέρωση ενός νεαρού μαυρόγυπα προέβη η επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς στη Δαδιά. Πρόκειται για έναν από τους δύο νεοσσούς που διασώθηκαν από την οργάνωση τον περασμένο Ιούλιο, όταν κατέρρευσαν οι φωλιές τους λόγω ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης των φωλιών του μαυρόγυπα που πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα του WWF στη Δαδιά, ανακαλύφθηκαν δύο πεσμένες φωλιές.

Οι ερευνητές αναζήτησαν άμεσα τους νεοσσούς, που τελικά βρέθηκαν ζωντανοί αλλά υποσιτισμένοι, ενώ ο ένας είχε σπασμένη φτερούγα. Σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Έβρου στη Δαδιά και την οργάνωση ΜΙΑ ΦΥΣΗ-Διεθνές δίκτυο για τη φύση οι νεοσσοί στάλθηκαν στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ» της Πάρου. Μετά από έξι μήνες ανάρρωσης, ο ένας, κρίθηκε πλέον έτοιμος να επανενταχτεί στο φυσικό του περιβάλλον, στάλθηκε πίσω στη Δαδιά, όπου μετά από μια περίοδο προσαρμογής  απελευθερώθηκε πριν από μερικές μέρες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Όχι μόνο σώθηκαν από βέβαιο θάνατο δύο άτομα ενός είδους που είναι από τα πλέον απειλούμενα παγκοσμίως, αλλά ο ένας από αυτούς βρίσκεται ξανά στο φυσικό του περιβάλλον». δηλώνει ο Γιάννης Μαρίνος, Συντονιστής των Δράσεων του WWF Ελλάς στη Δαδιά.

Η καταστροφή φωλιών μαυρόγυπων λόγω ισχυρών ανέμων αποτελεί μια φυσική αιτία αναπαραγωγικής αποτυχίας του είδους. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η αποτυχία εκκόλαψης του αυγού λόγω όχλησης, απειρίας των γονιών όταν αυτοί είναι ανώριμοι, ο υποσιτισμός των νεοσσών λόγω απώλειας των γονιών στη διάρκεια της ανατροφής τους, η θήρευση των αυγών ή των μικρών νεοσσών από κοράκια ή άλλα αρπακτικά ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ζευγάρι μαυρόγυπα γεννά ένα μόνο αυγό και αυτό όχι απαραίτητα κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά το είδος ιδιαίτερα ευάλωτο. Οι μαυρόγυπες κατασκευάζουν τις φωλιές τους στις κορυφές ώριμων δέντρων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επικλινείς και δύσβατες πλαγιές. Ξεκινούν να επωάζουν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και από το Μάιο έως τον Αύγουστο ανατρέφουν το μοναδικό τους νεοσσό.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δαδιά του νομού Έβρου βρίσκεται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του Μαυρόγυπα στη Βαλκανική. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα είδη γυπών που φιλοξενεί η Ευρώπη (τα άλλα τρία είναι το όρνιο, ο ασπροπάρης και ο γυπαετός). Το WWF Ελλάς διατηρεί μόνιμη ομάδα επιστημόνων στη Δαδιά για την παρακολούθηση και προστασία του είδους. Η παρακολούθηση γίνεται στους χώρους τροφοληψίας και φωλιάσματος αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και προηγμένα τεχνολογικά μέσα, όπως ραδιοπομποί τοποθετημένοι σε άτομα μαυρόγυπα, ώστε να καταγράφονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης νέων δορυφορικών πομπών σε δύο άτομα μαυρόγυπα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Μαρίνος, Συντονιστής του Προγράμματος στη Δαδιά, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ: 25540 32210
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210-3314893, 6976807632

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Η Ευρώπη φιλοξενεί τέσσερα είδη γυπών: Μαυρόγυπας, Όρνιο, Ασπροπάρης και Γυπαετός. Και τα τέσσερα αυτά είδη προστατεύονται ως απειλούμενα και απαντώνται στη χώρα μας. Ο Γυπαετός διατηρεί πλέον μόνο έναν πολύ μικρό πληθυσμό στην Κρήτη, ενώ η τελευταία αναπαραγωγική αποικία του Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια εντοπίζεται στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Η εξαφάνιση των γυπών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τη καταστροφή των βιοτόπων τους, την έλλειψη τροφής, αλλά και τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Για το λόγο αυτό τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία τους περιλαμβάνουν την παροχή επιπρόσθετης τροφής (νεκρά ζώα), την προστασία και διαχείριση των βιοτόπων τους, αλλά και την επανεισαγωγή πληθυσμών η οποία έχει εφαρμοσθεί στην Ισπανία, στη Γαλλία και στις Άλπεις. Στην λήψη διαχειριστικών μέτρων, συμβάλλουν καθοριστικά δράσεις παρακολούθησης, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν διαδικασίες σήμανσης των γυπών, αλλά και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων όπως η δορυφορική παρακολούθηση, η ραδιο-παρακολούθηση και η τηλεπισκόπιση.

2. Το WWF Ελλάς υλοποιήσε σε συνεργασία με την Νομαρχία Έβρου από το 2002-2005 ένα πρόγραμμα Life-Φύση. Τα προγράμματα Life είναι χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίζει την εφαρμογή της πολιτικής της για το περιβάλλον. Στo πλαίσιο του προγράμματος της Δαδιάς (LIFE02NAT/GR/8497) υλοποιήθηκαν διαχειριστικές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των αρπακτικών πουλιών. Έτσι έγινε συντήρηση και δημιουργία ανοιγμάτων (ξεφώτων) στο δάσος, δημιουργήθηκαν 3 μικρές λίμνες και δύο επιπλέον χώροι «ταϊστρών» για τους γύπες. Επίσης, υπήρξε η δυνατότητα για πιο εξειδικευμένες μελέτες και μετρήσεις για τα αρπακτικά πουλιά και τους γύπες, πολλές από τις οποίες συνεχίζονται κα μετά το πέρας του Life. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκστρατεία ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα καθώς και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος μέσω μελετών, φυλλαδίων, δελτίων τύπου, ίντερνετ και συνεδρίου ειδικών.


Μοιράσου το με φίλους