{mosimage}Γκλαντ/Αθήνα, 13-7-06: Συχνότερες και πιο καταστροφικές περίοδοι ξηρασίας αναμένεται να «χτυπήσουν» τη Μεσόγειο, οι οποίες θα ενταθούν λόγω της αρδευόμενης γεωργίας, προειδοποιεί νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Η γεωργία αποτελεί το σημαντικότερο χρήστη νερού στη Μεσόγειο με ποσοστό 65% της συνολικής κατανάλωσης. Το ποσοστό αυτό για τη χώρα μας φτάνει το 86%.

Η έκθεση του WWF «Ξηρασία στη Μεσόγειο: προτάσεις του WWF» δείχνει ότι οι αρδευόμενες εκτάσεις στη λεκάνη της Μεσογείου έχουν διπλασιαστεί από το 1960. Οι κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις έχουν επιτρέψει την καταστροφή των παραδοσιακών ξερικών καλλιεργειών, ευνοώντας σοδειές όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα – είδη ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό . Με την εντεινόμενη άρδευση – που συχνά γίνεται με ακατάλληλες μεθόδους – οι εκτάσεις αυτές αποδίδουν γρηγορότερα  και επεκτείνονται σε ξηρές περιοχές, ακόμη και κατά την πιο ξηρή περίοδο του έτους.

Το WWF τονίζει ότι χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που ρυθμίζουν τον τρόπο διαχείρισης του νερού, σημειώνοντας ότι αν αυτό δε συμβεί άμεσα θα έχει εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στον τρόπο ζωής μας. Η πρόσφατη ξηρασία στην Ευρώπη έχει ήδη προκαλέσει χάος αφήνοντας πίσω της 40.000 νεκρούς και οικονομικές απώλειες της τάξης των 11 δις Ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι ο αγροτικός τομέας της Ισπανίας έχασε λόγω ξηρασίας περισσότερα από 2 δις Ευρώ.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν, άμεσα ή έμμεσα, την άρδευση σε περιοχές με προβλήματα επάρκειας νερού», δηλώνει η Francesca Antonelli, επικεφαλής του Προγράμματος Γλυκών Νερών στο Μεσογειακό Γραφείο του WWF. «Αν δεν αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε με περισσότερη σύνεση το νερό, τα φαινόμενα ξηρασίας θα γίνουν χρόνια και οι άνθρωποι θα υποφέρουν, καθώς δε θα υπάρχουν αρκετοί υδάτινοι πόροι για να καλυφθούν βασικές ανάγκες, όπως πχ για πόσιμο νερό και  καθαριότητα».

«Η Ελλάδα σε αυτό τον ορατό κίνδυνο αντιδρά με παρωχημένα, αλλά πάντως μεγαλεπήβολα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου», δηλώνει η Παναγιώτα Μαραγκού από το WWF Ελλάς. «Αντί οι αρμόδιοι να αντιληφθούν πια ότι το νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος καλλιεργούν την ψευδαίσθηση πλεονασμάτων, και αντί να προωθήσουν τη βιώσιμη διαχείριση της ζήτησης και της χρήσης του νερού, επιβραβεύουν την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη της Θεσσαλίας με έργα πολλών εκατομμυρίων. Γνωρίζουν άραγε οι Θεσσαλοί αγρότες και πολιτικοί, ότι σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία τα χρήματα αυτά θα χρεωθούν στους μελλοντικούς χρήστες των υδάτων εκτροπής;»

Το WWF Ελλάς καλεί τους Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν κατά τη νέα συνεδρίαση της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, τη δια νόμου επιβολή της εκτροπής του Αχελώου και την τροπολογία για τους υδάτινους πόρους. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα επάρκειας και διαθεσιμότητας νερού, προκειμένου να προστατευτούν τα υδατικά αποθέματα και τα οικοσυστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Προστατευόμενων Περιοχών και Υδάτινων Πόρων, τηλ. 210-3314893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους