Η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος δεν δίνεται μόνο στα δάση, τις θάλασσες και τα καταφύγια της άγριας ζωής. Συχνά, το αποτέλεσμα κρίνεται σε αίθουσες δικαστηρίων ή στα γραφεία διεθνών οργανισμών που θέτουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.

 

Για να δώσουμε όμως αυτές τις μάχες, χρειάζεται αναλυτική νομική γνώση για πολλά τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα: Πώς συνδυάζεται η το διεθνές κύκλωμα παράνομου εμπορίου άγριων ζώων με το διεθνές εμπορικό δίκαιο; Ο ευρωπαϊκός κανονισμός που θέτει πρότυπα για την ξυλεία που εισάγουμε στην ΕΕ είναι συμβατός με το πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου; Πώς μπορούν οι πολίτες και οι οργανώσεις να διεκδικήσουν το δίκιο τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου;

Ευχαριστούμε τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ που με την εξαιρετική δουλειά τους μας βοήθησαν να ρίξουμε φως στα σημαντικά αυτά ερωτήματα!

Διαβάστε την αναφορά.

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Athens PIL), διοργάνωσε για πρώτη φορά μία νομική κλινική στο δίκαιο του διεθνούς εμπορίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 (Trade Law Clinic). Έξι φοιτητές νομικής, η Βασιλική Γέρου, η Γεωργία-Μαρία Καλογήρου, η Όλγα Κούτσικα, η Μαριάνθη Κουτρή, η Ερασμία Παλιατσέα, και ο συντονιστής Φαίδων Βαρέσης - εξέτασαν τρία δύσκολα ερωτήματα διεθνούς περιβαλλοντικού και οικονομικού δικαίου. Τα θέματα αυτά, που προτάθηκαν από την WWF, αφορούσαν την δυνατότητες παρέμβασης της κοινωνίας των πολιτών στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, τον Κανονισμό "για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά" (FLEGT), και την Συνθήκη CITES. Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο λέκτορας νομικής Δρ. Α. Γουργουρίνης.

 


Μοιράσου το με φίλους