Πριν λίγες μέρες καθαρίσαμε την παραλία των Σεκανίων για να φιλοξενήσει τις φωλιές της caretta caretta τη φετινή περίοδο ωοτοκίας. Στη σημαντικότερη παραλία στη Μεσόγειο για τη θαλάσσια χελώνα, εθελοντές από το WWF Ελλάς, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τον Αρχέλωνα και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων απομακρύναμε πλαστικά, ξύλα και άλλα σκουπίδια που είχαν βγει από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

© C. Minotou / WWF

Αν και η πρόσβαση στην παραλία επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους (Ζώνη Απολύτου Προστασίας του ΕΘΠΖ) τα σκουπίδια που μαζεύονται κάθε χρόνο φτάνουν τα 600 κιλά! Η απομάκρυνση τους είναι αναγκαία για να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τις χελώνες να σκάψουν τις φωλιές τους. Τα Σεκάνια μερικές χρονιές φιλοξενούν ως και 1000 φωλιές!

© C. Minotou / WWF

Η πρώτη φετινή φωλιά της caretta caretta στα Σεκάνια.

Ήδη στα Σεκάνια έχουν καταγραφεί οι πρώτες επτά φωλιές από τις οποίες σε δύο περίπου μήνες θα βγουν τα πρώτα χελωνάκια του 2016! Εμείς είμαστε σε επιφυλακή για την προστασία τους στην πιο ευαίσθητη περίοδο του χρόνου!

© C. Minotou / WWF

Η θάλασσα όλο το χειμώνα ξεβράζει σκουπίδια στην παραλία, που φτάνουν τα 600 κιλά! Η απομάκρυνσή τους είναι απαραίτητη ώστε οι χελώνες να μπορούν να σκάψουν τις φωλιές τους χωρίς εμπόδια.

Αν θες και εσύ να συμβάλεις στην προστασία της καρέτα, δημιούργησε το δικό σου τραγούδι με ήχους της φύσης ζητώντας από την Επιτροπή Γιούνκερ τη μη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση.

 



Μοιράσου το με φίλους