Μια πιλοτική εκστρατεία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, πρωτοποριακή στα ελληνικά δεδομένα, κυοφορείται στην Άνδρο, με την τοπική κοινωνία και τους φορείς να παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

© A. Kandarakis / WWF

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, το WWF Ελλάς, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, το Δασονομείο Άνδρου και ο Δήμος Άνδρου, σε συνάντηση εργασίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κορθίου, έθεσαν τα θεμέλια για μια τοπική εκστρατεία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σε μια πιλοτική προσπάθεια που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί. 

«Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς έχει την τύχη να γνωρίζει από κοντά τον φυσικό πλούτο της Άνδρου, που στηρίζεται στα οικοσυστήματα χαμηλής βλάστησης. Καταγράψαμε όμως και τον καταστροφικό αντίκτυπο των πυρκαγιών, που τα τελευταία χρόνια απειλούν όχι μόνο τη φύση, αλλά και την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού. Με την εκστρατεία αυτή, το στοίχημα που βάζουμε είναι η σωστή πρόληψη, ένα κενό που χρειάζεται ολόκληρη την κοινωνία της Άνδρου για να καλυφθεί. Για παράδειγμα, πλέον της αμέλειας των πολιτών, μια από τις βασικές διαπιστωμένες αιτίες πυρκαγιών, η καύση για τη δημιουργία βοσκοτόπων, πρέπει να γίνει αντικείμενο ενός δημόσιου διαλόγου, καθώς οι ενδείξεις είναι ότι η πρακτική αυτή οδηγεί τα εδάφη του νησιού στην ερημοποίηση. Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία που θα φέρει στο φως η εκστρατεία θα κινητοποιήσουν τους πολίτες να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο στην προστασία του μέλλοντος της Άνδρου», δήλωσε ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς.

Η κορύφωση της εκστρατείας, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα φέρει σε κεντρικά σημεία του νησιού τους κατοίκους σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές, όπου θα ενημερωθούν, θα συζητήσουν αλλά και θα φωτογραφηθούν με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Παράλληλα, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού έχουν ήδη αναλάβει δράση, σαρώνοντας πόρτα – πόρτα το νησί και μοιράζοντας ερωτηματολόγια στους κατοίκους σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο ευαισθητοποίησης και δράσης, ενώ θα παρουσιαστούν επίσης στις εκδηλώσεις της 5ης Ιουνίου.

Στη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες μέρες και με την οποία ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις της εκστρατείας, αναλύθηκε το αντικείμενο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, παρουσιάστηκε το υλικό επικοινωνίας της τοπικής εκστρατείας πρόληψης πυρκαγιών για την Άνδρο και καταρτίστηκαν οι παρευρισκόμενοι στις μεθόδους διάχυσης των μηνυμάτων πρόληψης και επικοινωνίας με το κοινό. Τέλος, συζητήθηκαν όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την κοινή, με τους παραπάνω φορείς, πραγματοποίηση της εκστρατείας στο νησί και ειδικότερα της σχετικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την 5η Ιουνίου 2106, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Η εκστρατεία εκκίνησε με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς και υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Andriaki Shipping Ltd.

Γιατί μια εκστρατεία στην Άνδρο;

  • 40% της Άνδρου έχει καεί από το 1984 ως το 2015, 20% έχουν καεί περισσότερες από 2 φορές.
  • Κάθε χρόνο στην Άνδρο καίγονται 5.000 στρέμματα γης όσο δηλαδή 714 γήπεδα ποδοσφαίρου
  • Οι πυρκαγιές για δημιουργία νέων βοσκοτόπων και η αμέλεια των πολιτών είναι οι βασικές αιτίες.
  • Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, καθώς η καταστολή κοστίζει, δεν σταματά πάντα την καταστροφή, απαιτεί πολλαπλάσια μέσα και κινδυνεύουν άνθρωποι, ζώα και περιουσίες. Βασικό στοιχείο της πρόληψης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. 

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από τη συνάντηση. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 



Μοιράσου το με φίλους