Τη σημερινή μέρα της Γης, γιορτάζουμε καλά νέα για τη Μεσόγειο! Πρόσφατα, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ανακοίνωσε άμεση παύση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Γαλλία.

Της απόφασης αυτής, που αφορά την ΑΟΖ της Γαλλίας, προηγήθηκε η δημοσιοποίηση της μελέτης MedTrends, της αναλυτικής έρευνας του WWF για το μέλλον της Μεσογείου. Η μελέτη αυτή καλύπτει συνολικά τη Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα τις θάλασσες των 8 μεσογειακών χωρών της ΕΕ (και της Ελλάδας). Για πρώτη φορά αναλύονται παράλληλα η κατάσταση, η εξέλιξη αλλά και οι αλληλεπιδράσεις δέκα βασικών τομέων της οικονομίας για τα επόμενα 20 χρόνια.

© Michel Gunther / WWF

Μια από τις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα θα ήταν καθοριστικό για την τύχη της μεσογειακής βιοποικιλότητας.

Η χαρτογράφηση του MedTrends αποκαλύπτει μια άνευ προηγουμένου εικόνα: 23% της επιφάνειας της Μεσογείου έχει ήδη παραχωρηθεί για εξερεύνηση και αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ άλλο ένα 21% είναι πιθανό να προστεθεί, σύμφωνα με τα σχεδιασμό των μεσογειακών χωρών.

© Michel Gunther / WWF

Πετρελαιοφόρο στη Μεσόγειο

Η απόφαση της γαλλίδας υπουργού έλαβε υπόψη τις δραματικές συνέπειες για τη Μεσόγειο, το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους της, που θα είχε ένα πιθανό ατύχημα σε αυτήν την σχεδόν κλειστή θάλασσα. Αντίστοιχη απόφαση είχε προηγηθεί από την Ιταλία το προηγούμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει άραγε η Ελλάδα σε αυτό το ελπιδοφόρο μονοπάτι;



Μοιράσου το με φίλους