Ευχάριστα τα νέα που μας έρχονται για τον ιβηρικό λύγκα, που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν η πλέον απειλούμενη «γάτα» στον κόσμο. Το 2002, είχε φτάσει στο όριο της εξαφάνισης, με πληθυσμό μικρότερο από 100 άτομα. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια χάρη στις σημαντικές προσπάθειες προστασίας του είδους, οι 327 λύγκες που είχαν καταγραφεί το 2014, ανήλθαν στους 404 το 2015.

© Iberian Lynx Ex situ Conservation Program

"Το WWF χαιρετίζει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της απογραφής του 2015 του ιβηρικού λύγκα," είπε ο Luis Suarez, επικεφαλής του προγράμματος σπάνιων ειδών του WWF Ισπανίας. "Είναι ένα ιστορικό ορόσημο που συνοδεύεται από μια βαριά ευθύνη: να ενισχύσουμε τις δράσεις μας ώστε να προστατεύσουμε αυτό το εξαιρετικά απειλούμενο είδος."

Αν και η αύξηση αυτή στον πληθυσμό είναι αρκετά ενθαρρυντική για το είδος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εφησυχαστική, καθώς ο ιβηρικός λύγκας συνεχίζει να απειλείται, κυρίως λόγω έλλειψης τροφής. Σε ορισμένους βιοτόπους του, οι πληθυσμοί κουνελιών έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%, λόγω μιας ιογενής νόσου. "Είναι σημαντικό για όλες τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για να αντιστρέψουν τη μείωση του πληθυσμού των κουνελιών", δήλωσε ο Luis Suarez. "Διαφορετικά, θα βρεθούμε απέναντι σε μια πραγματική οικολογική καταστροφή, λόγω του καίριου ρόλου των κουνελιών στα μεσογειακά οικοσυστήματα."

© Iberian Lynx Ex situ Conservation Program

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υψηλή θνησιμότητα του λύγκα οφείλεται και σε τροχαία ατυχήματα, με συνολικά 51 λύγκες να έχουν σκοτωθεί στους δρόμους τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν τον ιβηρικό λύγκα να αρχίζει να επεκτείνεται γεωγραφικά, με την πρώτη γέννηση του είδους να σημειώνεται εκτός Ανδαλουσίας, στην Εξτρεμαδούρα, το 2015.

© Iberian Lynx Ex situ Conservation Program

"Ο αυξανόμενος πληθυσμός και η επέκταση του ιβηρικού λύγκα δείχνουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες προστασίας αποδίδουν", δήλωσε ο Κάρλος Ντριούζ, διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος ειδών του WWF. "Αυτό το απειλούμενο αιλουροειδές συμβολίζει τα δεινά πολλών απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο, που απαιτούν συνεχείς δράσεις προστασίας σε βάθος δεκαετιών. Στην περίπτωση του λύγκα είμαστε μεν στον σωστό δρόμο, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή πρόοδος για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για πλήρη ανάκαμψη".

Οι προσπάθειες επανένταξης του ιβηρικού λύγκα αποτελούν μέρος του Life + Iberlince, ενός προγράμματος υποστηριζόμενου από την Ε.Ε. στο οποίο συμμετέχει και το WWF. Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας διεξήγαγε την έρευνα ως συντονιστής του έργου για το έργο Life + Iberlince.



Μοιράσου το με φίλους