Σχεδόν τα μισά από όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο απειλούνται από καταστροφικές βιομηχανικές δραστηριότητες, σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF. Oι περιοχές αυτές παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, αλλά κινδυνεύουν σε όλον τον κόσμο από δραστηριότητες όπως εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και παράνομη υλοτομία.

© naturepl.com/Doug Perrinne/WWF-Canon

Υπόγραψε την παγκόσμια έκκληση για την σωτηρία του κοραλλιογενούς ύφαλου της Μπελίζ.

Η έκθεση που έχει συνταχθεί από το WWF και τους αναλυτές Dalberg Global Advisors, αναλύει πώς οι φυσικές τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει παγκόσμιες αποτυχίες στην προστασία των ιδιαίτερων αυτών περιοχών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 114 από από τις 229 φυσικές ή μικτές περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς είτε έχουν σε εκκρεμότητα άδειες εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή απειλούνται από τουλάχιστον μια άλλη επιβλαβή βιομηχανική δραστηριότητα.


© Antonio Busiello / WWF-US

Ο κοραλλιογενής ύφαλος της Μπελίζ απειλείται από εξόρυξη πετρελαίου, ανεξέλεγκτη παράκτια δόμηση και εκκαθάριση των μανγκρόβιων δασών.

"Τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, όμως συχνά αποτυγχάνουμε να διασφαλίσουμε ακόμη και αυτό το σημαντικό κομμάτι της Γης", δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Γενικός Διευθυντής του WWF International. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για μερικά από τα πιο πολύτιμα και μοναδικά μέρη στον πλανήτη, τώρα όμως πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να επιτρέψουμε σε αυτές τις περιοχές να συνεισφέρουν στην ευημερία των ανθρώπων και της φύσης."


© Antonio Busiello / WWF

Ο ύφαλος της Μπελίζ φιλοξενεί 3 είδη θαλάσσιας χελώνας, συμπεριλαμβανομένης της απειλούμενης πράσινης χελώνας (εικονιζόμενη).

Οι περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς καλύπτουν περίπου το 0,5% της επιφάνειας της Γης. Οι χώροι αυτοί υποστηρίζουν ορισμένα από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη και συμβάλλουν στην οικονομία μέσω του τουρισμού, αναψυχής και εξαγωγή φυσικών πόρων. Παρέχουν καταφύγιο για απειλούμενα είδη, ενώ επίσης αποτελούν προπύργια στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι, όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας, εξαρτώνται από περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τροφή, νερό, στέγη και φάρμακα. Σύμφωνα με την έκθεση, το 90% των φυσικών περιοχών Παγκόσμιας Κληρονομιάς παρέχουν επίσης θέσεις εργασίας και οφέλη που εκτείνονται πολύ πέρα από τα όριά τους.

© Antonio Busiello / WWF

Ο μισός πληθυσμός της Μπελίζ στην Κεντρική Αμερική ζει από τον τουρισμό, τα ψαρικά και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει ο κοραλλιογενής ύφαλος.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι περιοχές προστατεύουν τους ανθρώπους. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη αξίας πάνω από τα βραχυπρόθεσμα έσοδα και να σεβαστούν το καθεστώς προστασίας αυτών των πολύτιμων περιοχών», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι.

Ένα δυνατό παράδειγμα έρχεται από τον κοραλλιογενή ύφαλο της Μπελίζ, στην Κεντρική Αμερική, που αντιμετωπίζει κινδύνους από μη βιώσιμες παράκτιες κατασκευές, εκκαθάριση μανγκρόβιων δασών, επιβλαβείς γεωργικές απορροές στη θάλασσα και την πιθανότητα εξόρυξης πετρελαίου. Οι απειλές αυτές θέτουν την ευημερία 190.000 ανθρώπων -τον μισό πληθυσμό της Μπελίζ- σε κίνδυνο.

Υπόγραψε την παγκόσμια έκκληση για την σωτηρία του κοραλλιογενούς ύφαλου της Μπελίζ.


Μοιράσου το με φίλους