Μετά από ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένο χειμώνα στην Αρκτική, η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό οδεύει προς νέο χαμηλό ρεκόρ. Το ανώτατο φετινό επίπεδο των 14.478 εκατομμυρίων km2 τη δεύτερη ημέρα του Μαρτίου θα αποτελέσει νέο ιστορικό ρεκόρ.

© Vicki Sahanatien

Η μείωση των πάγων θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για την άγρια ζωή της Αρκτικής. Οι έγκυες πολικές αρκούδες το χειμώνα σκάβουν σπηλιές μες στο χιόνι, όπου γεννούν και θηλάζουν τα μικρά τους, χωρίς να τρώνε, αλλά στηριζόμενες στο απόθεμα λίπους τους. Τρεις μήνες μετά αναδύονται από τις σπηλιές κι αναζητούν τροφή για να ανακτήσουν τις δυναμεις τους. Όμως τους είναι αδύνατο να μετακινηθούν και να ψαρέψουν αν δεν έχουν πρόσβαση στον θαλάσσιο πάγο.

© WWF / Jack Stein GROVE

"Φέτος αντιμετωπίζουμε τις πιο ακραίες συνθήκες που έχουμε δει ποτέ", δήλωσε ο Jon Aars, ερευνητής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Polar που συνεργάζεται με το WWF. "Τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στις ανατολικές περιοχές του αρχιπελάγους, όπου η πρόσβαση για τις αρκούδες θα είναι δυσκολότερη."

Οι συνθήκες χαμηλού πάγου αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση και στην κύρια λεία των πολικών αρκούδων, τις φώκιες, που επίσης χρειάζονται τον θαλάσσιο πάγο για να γεννήσουν τα κουτάβια τους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν μια ακόμα υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα και ότι οι φιλόδοξες συμφωνίες, όπως του Παρισιού στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη COP21, πρέπει γρήγορα να γίνουν πράξη για να διαφυλαχθούν οι ισορροπίες του πλανήτη.

Πάρε μέρος στην Ώρα της Γης.


Μοιράσου το με φίλους