Την ευκαιρία να συμμετέχουν διαδικτυακά μέσω Facebook σε μια πρωτοποριακή και διαδραστική εξερεύνηση της Γυάρου είχαν οι κάτοικοι της Σύρου και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

© A. Alberini/ WWF Greece

Η ομάδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ Life, βρέθηκε για μία ολόκληρη μέρα στον πρώην τόπο εξορίας και μοιράστηκε σε απευθείας σύνδεση με το κοινό τη μοναδική αυτή εμπειρία. Από τους 1300 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν μέσα από τις οθόνες τους την αποστολή θα προκύψουν με κλήρωση σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου δυο τυχεροί που θα συμμετέχουν εθελοντικά σε μία επόμενη δράση του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Από τα άδυτα των φυλακών της εξορίας που καταρρέουν μέχρι την κορυφή της Γυάρου και από τον βυθό της μέχρι τους πρώην οικισμούς της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά του νησιού και να συνομιλήσουν απευθείας με τον Χρήστο και την Ελίνα, τους ανθρώπους του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Μαζί μοιράστηκαν το όραμα του προγράμματος, με συντονιστή το WWF Ελλάς, για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Γυάρο, από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ποιες είναι όμως μερικές μόνο από τις εμπειρίες και τη γνώση για τη Γυάρο που μοιράστηκαν μαζί μας εκείνη τη μέρα οι συνεργάτες του WWF Ελλάς, Χρήστος Παπαδάς και Ελίνα Σαμαρά;

Oι φυλακές της εξορίας

© I.Kantas/ WWF Greece

Σε μια μοναδική περιήγηση στα άδυτα των φυλακών της εξορίας, η Ελίνα Σαμαρά, έδειξε στους συμμετέχοντες κρυφές πτυχές του επιβλητικού κτιρίου, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα ως προς τις φθορές που έχει υποστεί το κτίριο και την ανάγκη να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη ζωντανή. Χαρακτηριστικά δήλωσε μέσα από τις φυλακές: «Όπως υποστηρίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γυάρος – Ιστορική Μνήμη κ. Κατσιμπίνης, πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτά τα κτίρια πρέπει με έναν τρόπο να αναδειχθούν και να προστατευθούν». Δείτε εδώ video μέσα από τις φυλακές της Γυάρου:


Ο δρόμος προς την κορυφή
Στον δρόμο για την κορυφή της Γυάρου, ο Χρήστος Παπαδάς, αποκάλυψε τα μυστικά του χερσαίου περιβάλλοντος του νησιού, όπως για παράδειγμα το μαύρο φίδι της Γυάρου, είδος ιταλικής προέλευσης που εντός Ελλάδας ζει μόνο στο συγκεκριμένο νησί. Επίσης, περπατώντας προς την κορυφή, οι συμμετέχοντες στο διαδραστικό event είδαν από πρώτο χέρι τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Γυάρου, η οποία είχε μόνιμους κατοίκους μέχρι και λίγο πριν το 1947, οπότε και έγινε ξανά τόπος εξορίας. Από την κορυφή του νησιού μάλιστα, μίλησε για το πρώτο στην Ελλάδα θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής που ιδρύθηκε πρόσφατα στην περιοχή. Δείτε το σχετικό video εδώ:


Το σπίτι των μύχων
Οι συμμετέχοντες στο event δεν βρέθηκαν διαδικτυακά μόνο στο χερσαίο περιβάλλον και τις φυλακές της Γυάρου. Ένας περίπλους του νησιού με πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον τους περίμενε. Η Ελίνα Σαμαρά, σε μία από τις στάσεις, μας εξήγησε γιατί η Γυάρος φιλοξενεί τη σημαντικότερη ίσως αποικία στην Ελλάδα, ενός παγκοσμίως απειλούμενου θαλασσοπουλιού, του μύχου. Παράλληλα, μας μίλησε για τον μοναδικό βυθό της Γυάρου, ο οποίος καλύπτεται κατά 50% από τραγάνα και λιβάδια ποσειδωνίας, δύο πολύ σημαντικά οικοσυστήματα για όλη τη Μεσόγειο, καθώς διατηρούν την υγεία των θαλασσών και αποτελούν εκκολαπτήρια ψαριών.

Ένα υποβρύχιο καταφύγιο για ήπια τουριστική ανάπτυξη

© I.Kantas/ WWF Greece


Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω διαδικτύου να δουν «ζωντανά» μια ακόμη βουτιά μας για τη δημιουργία υποβρύχιων μονοπατιών. Η Γυάρος, απομονωμένη και ανεμοδαρμένη, κρύβει πολλά μυστικά κάτω από τα ταραγμένα, πολλές φορές απροσπέλαστα νερά της. Στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι η διατήρηση του φυσικού της πλούτου και η ανάδειξή του μέσω μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, ο Χρήστος και η Ελίνα δουλεύουν για τη δημιουργία Υποβρύχιων Μονοπατιών, τα οποία είναι εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιωματικής εμπειρίας της θάλασσας. Ταυτόχρονα είναι και τουριστικά προϊόντα για την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, στα σχέδια της μελλοντικής Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά άλλωστε είπε στην κάμερα ο Χρήστος Παπαδάς, λίγο πριν τη βουτιά: «Λέμε ότι στη Γυάρο δεν θέλουμε να βάλουμε τη φύση σε ένα κλουβί αλλά να φέρουμε τον άνθρωπο σε επαφή μαζί της. Για αυτό δημιουργούμε ένα υποβρύχιο μουσείο ουσιαστικά».

Δείτε τον Χρήστο και την Ελίνα να μας μιλούν για τα καταδυτικά μονοπάτια λίγο πριν βουτήξουν εδώ:

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη μέρα και στο site του WWF Ελλάς εδώ.
Τα videos και οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν, υπάρχουν διαθέσιμα και σε καλύτερη ανάλυση. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα.
Περισσότερες πληροφορίες: Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com)



Μοιράσου το με φίλους