Τρίτη 19/1 23.30 στον Alpha, με τη Σοφία Παπαϊωάννου.

Ο Χρήστος και η Ελίνα στα γυρίσματα της εκπομπής 360º. © Ι. Κάντας / WWF Ελλάς

Μαζί με τις 360ο ταξιδέψαμε στη Γυάρο. Σε έναν τόπο πόνου και απομόνωσης, αλλά και με ελπίδα που δεν καταπνίγεται. Τώρα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε στις οθόνες μας αυτό το μυστηριώδες μέρος που μας ζητά μια δεύτερη ευκαιρία ζωής!

Το κτίριο των φυλακών. © Ι. Κάντας / WWF Ελλάς

Βαριά ιστορία

Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ για ερευνητική αποστολή είναι αδύνατο να μην σφιχτεί η καρδιά μας βλέποντας τις φυλακές που έχτισαν οι εξόριστοι με τα ίδια τους τα χέρια.

Την ίδια στιγμή, από άποψη βιοποικιλότητας το νησί είναι ένας θησαυρός για την Ελλάδα, κάτι που επίσης νιώθουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

© A. Bonetti / WWF Ελλάς

Μαγική φύση

Η απομόνωση δημιούργησε θαύματα που ανακαλύπτουμε με κάθε μας βουτιά στο βυθό της Γυάρου. Η υποβρύχια ζωή είναι εξαιρετικά πλούσια και σίγουρα έχει βοηθήσει η ηρεμία αλλά και έλλειψη ρύπανσης στην περιοχή.

Όραμα μιας διαφορετικής ανάπτυξης

Δουλεύουμε για να φτιαχτεί με επίκεντρο τη Γυάρο μια προστατευόμενη περιοχή που θα δώσει καταφύγιο στη μοναδική άγρια ζωή και θα κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη. Δεν θέλουμε απλά ένα μουσείο, αλλά έναν πόλο νέας ζωής, τόσο για τους ντόπιους ψαράδες, όσο και τον οικοτουρισμό.

© Γ. Ρηγούτσος / WWF Ελλάς

Νέοι δρόμοι στη θάλασσα

Στις 360ο ο κόσμος είδε τη Γυάρο στις οθόνες του, αλλά σε λίγο ελπίζουμε να μπορεί να τη δει από κοντά. Έχουμε μόλις ξεκινήσει να χαράζουμε τα πρώτα καταδυτικά μονοπάτια. Οι υποβρύχιες διαδρομές είναι υπέροχες και ελπίζουμε ότι σύντομα ο κόσμος θα μπορεί να έρθει από κοντά σε επαφή με τις ομορφιές αυτές φορώντας μάσκες και βατραχοπέδια.

© Α. Λεμονάκης / WWF Ελλάς

Η Γυάρος μας χρειάζεται

Όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα χεράκι για να δώσουμε στη Γυάρο την ευκαιρία που της αξίζει. Πέρυσι, μαζί με δεκάδες εθελοντές μας καθαρίσαμε το βυθό της θάλασσας αλλά και τις σπηλιές όπου η μεσογειακή φώκια γεννά τα μικρά της. Και φέτος την άνοιξη θα σαλπάρουμε για να απελευθερώσουμε τη Γυάρο από τόνους σκουπίδια που ξεβράζει το κύμα.

Μείνε κοντά στην προσπάθειά μας!

Facebook page WWF

Facebook page Κυκλάδες Life

www.cycladeslife.gr


Μοιράσου το με φίλους