{mosimage}Αθήνα, 13-2-2006: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των επαφών του WWF Ελλάς με βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ζητήματα περιβάλλοντος ή έχουν επιδείξει ξεχωριστή κοινοβουλευτική δράση σε αυτόν τον τομέα. Στόχος των συναντήσεων ήταν όχι απλώς η γνωριμία των βουλευτών με το έργο και τους ανθρώπους του WWF Ελλάς, αλλά πρωτίστως η ενημέρωσή τους και η ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα και επείγοντα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα «οριζόντιας» σημασίας, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός και η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ενέργεια και οι προστατευόμενες περιοχές. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ οργανώσεων όπως το WWF Ελλάς και των περιβαλλοντικά ενεργών βουλευτών. Τέλος, παρουσιάστηκε η υπό κατασκευή ιστοσελίδα της οργάνωσης που θα φέρει τον τίτλο «Πολιτική για το Περιβάλλον» και θα αποσκοπεί στην προβολή ή/και τεκμηριωμένη κριτική των σχετικών με το περιβάλλον δράσεων βουλευτών και ευρωβουλευτών.

{mosimage}Όπως τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, «οι περισσότεροι βουλευτές ήρθαν ‘διαβασμένοι’, γνώριζαν δηλαδή καλά τα θέματα που τους θέσαμε ως προτεραιότητες. Αυτό δείχνει πως τόσο μέσα από τη συστηματική δουλειά οργανώσεων, όπως το WWF Ελλάς, όσο και λόγω των σοβαρών διαστάσεων της περιβαλλοντικής κρίσης, οι πολιτικοί μας έχουν αρχίσει να ενημερώνονται, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να δραστηριοποιούνται. Χρειάζεται, όμως, ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου το περιβάλλον να μπει ουσιαστικά στην πολιτική ατζέντα. Εμείς σκοπεύουμε να σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια, αλλά δε θα διστάσουμε να στηλιτεύσουμε και κάθε κίνησή τους που θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση».

Συγκεκριμένα, το WWF Ελλάς προσκάλεσε 40 βουλευτές σε τέσσερις συναντήσεις (μία ανά κόμμα), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 8 Δεκεμβρίου 2005 μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2006. Από τους προσκεκλημένους βουλευτές τελικά συμμετείχαν στις συναντήσεις οι εξής 15: Βαρβαρίγος Δημήτρης (ΠΑΣΟΚ), Βερελής Χρήστος (ΠΑΣΟΚ), Γεωργιάδης Νίκος (ΝΔ), Δαμανάκη Μαρία (ΠΑΣΟΚ), Κατσιγιάννης Θανάσης (ΝΔ), Κεγκέρογλου Βασίλης (ΠΑΣΟΚ), Κολιοπάνος Θεόδωρος (ΠΑΣΟΚ), Λεβέντης Θανάσης (ΣΥΝ), Μανωλάκης Άγγελος (ΠΑΣΟΚ), Ματζαπετάκης Στέλιος (ΠΑΣΟΚ), Μητσοτάκης Κυριάκος (ΝΔ), Ξηροτύρη Ασημίνα (ΣΥΝ), Παπαδημητρίου Έλσα (ΝΔ), Τσοχατζόπουλος Άκης (ΠΑΣΟΚ), Χρυσοχοϊδης Μιχάλης (ΠΑΣΟΚ), καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Συνολικά, από τη {mosimage}Νέα Δημοκρατία προσκλήθηκαν 12 βουλευτές και ανταποκρίθηκαν οι 4, από το ΠΑΣΟΚ προσκλήθηκαν 19 βουλευτές και ανταποκρίθηκαν 12, από το ΚΚΕ προσκλήθηκαν 3 και δεν ανταποκρίθηκε κανένας, ενώ από τον Συνασπισμό προσκλήθηκαν 6 και ανταποκρίθηκαν 2 βουλευτές. Επίσης, από συνεργάτες τους εκπροσωπήθηκαν οι βουλευτές Στρατάκης Μανώλης (ΠΑΣΟΚ) και Δραγασάκης Γιάννης (ΣΥΝ), καθώς και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Τι ζητάμε από τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων:

• Ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου.
• Ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος – ιδιαίτερα κατά τη φάση της επεξεργασίας νομοσχεδίων με περιβαλλοντική διάσταση.
• Άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.
• Στήριξη των πάγιων αιτημάτων του WWF Ελλάς για ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, διαχωρισμό του τομέα δημοσίων έργων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, δημιουργία ταμείου για το φυσικό περιβάλλον και διαφανή διαχείριση του ειδικού λογαριασμού του ΕΤΕΡΠΣ.

Διαβάστε, επίσης, τις συνεντεύξεις των δύο πολιτικών αρχηγών κκ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, που  παραχώρησαν στο ανανεωμένο περιοδικό του WWF Ελλάς «Ζωντανός Πλανήτης» (Δεκέμβριος 2005): http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=263&Itemid=252. Στο επόμενο τεύχος θα ακολουθήσει συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού, κ. Αλέκου Αλαβάνου.

Οι βουλευτές που προκλήθηκαν ήταν οι εξής:

Νέα Δημοκρατία
Γεωργιάδης Νίκος, Κέρκυρας
Καλαντζάκου Σοφία, Μεσσηνίας
Καλαφάτης Σταύρος, Α’ Θεσ/νίκης
Καραμανλής Κώστας, Πρωθυπουργός 
Καρύδη Χρυσή, Επικρατείας
Κατσιγιάννης Αθανάσιος, Αττικής
Κόρκα Κώνστα Αθηνά, Κορινθίας
Μητσοτάκης Κυριάκος, Β’ Αθήνας
Μπεκίρης Μιχάλης, Αχαΐας
Παπαδημητρίου Έλσα, Αργολίδας
Σπηλιωτόπουλος Άρης, Β’ Αθήνας
Τσιτουρίδης Σάββας, Κιλκίς

ΠΑΣΟΚ
Ανδρουλάκης Μίμης, Επικρατείας
Ανωμερίτης Γιώργος, Β΄ Αθήνας
Βαρβαρίγος Δημήτριος, Ζακύνθου
Βερελής Χρήστος, Αιτ/καρνανίας
Δαμανάκη Μαρία, Επικρατείας
Ζήση Ροδούλα, Μαγνησίας
Καϊσερλής Κωνσταντίνος, Δωδεκανήσων
Κεγκέρογλου Βασίλης, Ηρακλείου
Κολιοπάνος Θεόδωρος, Άρτας
Μανωλάκης Άγγελος, Κορινθίας
Ματζαπετάκης Στέλιος, Ηρακλείου
Μπολαρης Μάρκος, Σερρών
Πάγκαλος Θεόδωρος, Αττικής
Παπανδρέου Γεώργιος, Πρόεδρος
Παπανδρέου Βάσω, Β’ Αθήνας
Σπηλιόπουλος Κων/νος, Αχαΐας
Στρατάκης Μανώλης, Ηρακλείου
Τσοχατζόπουλος Απόστολος, Α’ Θεσ/νίκης
Χρυσοχοϊδης Μιχάλης, Ημαθίας

Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Αλαβάνος Αλέξανδρος, Β’ Αθήνας
Δραγασάκης Γιάννης, Β’ Αθήνας
Κουβέλης Φώτιος, Β’ Αθήνας
Κωνσταντόπουλος Νίκος, Α’ Αθήνας
Λεβέντης Αθανάσιος, Αττικής
Ξηροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα, Α’ Θεσ/νίκης

ΚΚΕ
Κανέλλη Λιάνα Α’ Αθήνας
Παντελάκη Ελπίδα  Α’ Πειραιά
Παπαρήγα Αλέκα  Β’ Αθήνας


Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ.: 210-3314893, 6977075345, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θερμές ευχαριστίες για τον «εφοδιασμό» αυτών των συναντήσεων με νόστιμους μεζέδες ποιότητας οφείλουμε στις εταιρείες ΒΙΟ-ΠΑΝ - Κουρέλλας Α.Ε. (βιολογικά τυριά), Organic-meat (βιολογικά αλλαντικά), ΣΤΑΤΗΡ ΕΠΕ (παραδοσιακά προϊόντα) και Κτήμα Τάτσης και Κατώγι και Στροφυλιά – Αμπελουργική και Οινοποιητική ΑΕ (κρασιά βιολογικής καλλιέργειας).


Μοιράσου το με φίλους