{mosimage}Αθήνα, 10-11-2005: Με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελίας Τζαμπάζη, εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς παρουσίασαν τις θέσεις τους σε Έλληνες και Κυπρίους Ευρωβουλευτές αναφορικά με τη νομοθετική μεταρρύθμιση REACH.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των τριών  οργανώσεων επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής ενός ισχυρού κανονισμού REACH και τα οφέλη που αυτός θα επιφέρει στην υγεία και τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, έγινε εκτενής αναφορά   στις επιπτώσεις των χημικών που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και πληθώρα προβλημάτων (από εμφάνιση αλλεργιών κι άσθματος, μέχρι αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες και καρκινογενέσεις) από τον καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Λαμβάνοντας υπόψη πως αυτή τη στιγμή δε διαθέτουμε στοιχεία για το 86% των χημικών που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, είναι επιτακτική η ανάγκη για παροχή στοιχείων ασφαλείας, ώστε να εντοπιστούν και να αποσυρθούν από την αγορά τα επιβλαβή χημικά - κάτι που υπήρξε και ο αρχικός στόχος του κανονισμού. Όμως ο REACH ήδη έχει αποδυναμωθεί αρκετά σε σχέση με τα αρχικά κείμενα διαβούλευσης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων εκ μέρους της χημικής βιομηχανίας.

Οι συζητήσεις για τον κανονισμό εισέρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο. Στις 15-16 Νοεμβρίου θα γίνει η 1η ανάγνωση για τον κανονισμό στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου και θα ψηφιστούν τροπολογίες, ενώ στις 28-29 Νοεμβρίου θα επιχειρηθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το REACH στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

«Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα λάβει υπ´ όψιν του τα σημαντικότατα οφέλη στην υγεία, την ασφάλεια και την καινοτομία, που θα προέλθουν από την εφαρμογή ενός ισχυρού κανονισμού, και θα υποστηρίξει μια πρόταση που θέτει σε προτεραιότητα την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Τζαμπάζη.

Από την πλευρά τους οι τρεις οργανώσεις τονίζουν: Χρειαζόμαστε μια νομοθετική αλλαγή στον έλεγχο των χημικών κι ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα ανταποκριθούν στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 93% των πολιτών θεωρεί πως τα χημικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε, επίσης πως το 22% των εργαζομένων στην ΕΕ εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες τουλάχιστον κατά το ¼ του χρόνου εργασίας τους, ενώ συνολικά περίπου το 18-30% των επαγγελματικών ασθενειών στην ΕΕ αποδίδονται στην έκθεση σε χημικά. Γι’ αυτό οι τρεις οργανώσεις καλούμε τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές να αναλογιστούν την ευθύνη τους και να στηρίξουν έναν ισχυρό κανονισμό για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε το κοινό κείμενο θέσεων των τριών οργανώσεων για τον κανονισμό REACH.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γεώργιος Δημόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), τηλ 210-6603442, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χριστίνα Θεοχάρη, Γραμματέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ, τηλ 210-8837319, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, 6974 33442 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους