{mosimage}Αθήνα, 4-11-2005: Στοιχεία της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση στόχων της Οδηγίας-Πλαίσιο για το Νερό και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα ‘Γη και Ύδωρ’ που διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς και το Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, διοικητικά στελέχη υπουργείων, εκπρόσωποι των κομμάτων και επιστήμενες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα οι δύο πολιτικές δεν είναι ούτε αλληλοσυγκρουόμενες, ούτε ανεξάρτητες. Οι επιδιώξεις αφενός της ΚΑΠ, κύριου ρυθμιστή της γεωργίας, και αφετέρου της Οδηγίας-πλαίσιο για το Νερό συμπίπτουν. Η πολλαπλή συμμόρφωση και τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα που προβλέπει η αναθεωρημένη ΚΑΠ αποτελούν πρόσφορα εργαλεία για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων. Χρειάζεται βέβαια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αποσπασματικού και κεντρικού σχεδιασμού που φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά του, αλλά και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους φορείς που διαχειρίζονται ή χρησιμοποιούν το νερό. Η νέα θεσμική δομή που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση φτάνει να λειτουργήσει έγκαιρα και αποδοτικά. 

Ο κος Λεωνίδας Λουλούδης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει την αναγκαιότητα για αποκεντρωμένη και συμμετοχική διαχείριση του νερού. Η απαίτηση της ΟΠΝ για διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και η υποχρέωση για συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό εμφανίζεται στην περίπτωση της Ελλάδας ιδιαίτερα επίκαιρη. «Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει την πρακτική δυσκολία για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς στην περίπτωση συναρμοδιοτήτων υπουργείων παρατηρείται συχνά το φαινόμενο του μη συντονισμού των δράσεων με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στη συναρμοδιότητα της αδράνειας».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ανέφερε: «Tα εργαλεία για την ενσωμάτωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στην αγροτική πολιτική της χώρας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες είναι ποικίλα και εφαρμόσιμα. Ωστόσο, απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση με όραμα και συνέπεια».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κύριος χρήστης νερού στην Ελλάδα είναι η γεωργία (85%), μια χρήση που επηρεάζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του νερού στη χώρα μας, η οποία συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες σε νερό χώρες της Μεσογείου. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Ελλάδα είναι 700mm, ενώ στην Ισπανία, την Κύπρο, την Αλγερία και την Αίγυπτο είναι 636mm, 498mm, 89mm και 51mm αντίστοιχα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η ανισομερής κατανομή του νερού, και η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στο http://www.wwf.gr/index.php?option=content&task=view&id=325.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Προστατευόμενων Περιοχών, WWF Ελλάς, Tηλ.: 210-3314893, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιάννης Χαρδαλούπας, Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής, WWF Ελλάς, Τηλ. : 210-3314893, 6947835100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους