Αθήνα, 15-09-2005: Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε χθες 14 Σεπτεμβρίου 2005 η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας για πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το WWF Ελλάς, η συστηματική άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να απαντήσει εντός δύο μηνών σε έγγραφα αιτήματα για πληροφορίες σχετικές με το περιβάλλον και τον  τρόπο λειτουργίας του υπουργείου, συνιστά παραβίαση και γενικευμένη κακή εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2004, το WWF Ελλάς έχει αποστείλει τέσσερα έγγραφα ερωτήματα προς υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ έχει από τον Ιούλιο παραπέμψει το ζήτημα και προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΧΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του. Κανένα από τα αιτήματα για πληροφόρηση δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ το αίτημα προς τον Υπουργό έμεινε αναπάντητο. Οι πληροφορίες τις οποίες ζήτησε το WWF Ελλάς αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας και διάθεσης κονδυλίων μέσα από το αδιαφανώς διαχειριζόμενο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών & Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), τη λειτουργία της Επιτροπής για την Πρόσβαση σε Πληροφορίες Σχετικά με το Περιβάλλον και τη λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτές οι πληροφορίες ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση της έκθεσης του WWF Ελλάς με τίτλο «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα». Παράλληλα, θα πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν επιδείξει διαφορετική στάση και έχουν  ανταποκριθεί σε παρόμοια αιτήματα.

Θυμίζουμε πως η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον, όπως οι πληροφορίες που ζήτησε το WWF Ελλάς από υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποτελεί ήδη από το 1993 θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη της ΕΕ και υποχρέωση κάθε διοικητικής αρχής, βάσει των Οδηγιών 2003/4/ΕΚ και 90/313/ΕΟΚ. Θυμίζουμε επίσης ότι η χώρα μας έχει προκλητικά καθυστερήσει να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2003/4/ΕΚ «Πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες» ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου 2005. Με αυτόν τον τρόπο εμμένει με τον χειρότερο τρόπο σε μια στάση πλήρους αδιαφορίας για γενικό αίτημα για διαφάνεια και για το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε σημαντικές πληροφορίες.

«Η άρνηση παροχής πληροφοριών προς τους πολίτες σχετικά με τη λειτουργία της Διοίκησης δεν συνιστά απλώς παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά πρωτίστως έλλειψη διαφάνειας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «. Δεν μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να συνεχίσει να αγνοεί προκλητικά το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για πληροφόρηση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οδηγούμαστε στην δυσάρεστη οδό της καταγγελίας για να διεκδικήσουμε τα απολύτως προφανή».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, WWF Ελλάς, Tηλ.: 210-3314893, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


Μοιράσου το με φίλους