Αθήνα, 4-8-2005:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με τη δυσάρεστη συγκυρία των πρόσφατων καταστροφικών δασικών πυρκαγιών και της σημερινής σύσκεψης που καλέσατε για το «καυτό» ζήτημα της καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας, σας καλούμε να αναλάβετε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να παταχθεί το σύστημα διαπλοκής που καταστρέφει τα δάση μας.

Κατ’ αρχήν σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησής σας και να προχωρήσετε άμεσα σε κατάργηση του «δασοκτόνου» Νόμου 3208/2003, τον οποίο είχατε καταψηφίσει ως Κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά τώρα επιμένει  να εφαρμόσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας θυμίζουμε πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός, τροποποιεί προς το χειρότερο τη νομική έννοια του δάσους και ανοίγει «παράθυρα» για περισσότερες καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων. Δεν επιλύει δε κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα που επικαλείται, ενώ σχεδιάστηκε χωρίς καμία κοινωνική συμμετοχή.

Κατά την άποψη μας, οι άμεσες πολιτικές προτεραιότητες για τη θεσμική θωράκιση των δασών μας, είναι οι εξής:

- Άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου: Χρειάζεται να επαναλάβουμε πως η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ούτε σε ποιόν ανήκουν;
- Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης: Πρόκειται για ένα ελληνικό εφεύρημα που πλέον συμβάλλει αποκλειστικά και μόνο στην καταστροφή του δασικού και παράκτιου πλούτου της χώρας και αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το τοπίο.
- Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού: Στον ελληνικό χώρο επικρατεί πλήρης αταξία και χάος που επιτρέπει την καταπάτηση κάθε σπιθαμής δημόσιας δασικής έκτασης. 
- Ολοκλήρωση σχεδίων πόλεως: Όχι μόνο σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί οικισμοί σε πρώην δασικές εκτάσεις, αλλά και εκεί όπου απαιτείται, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου χωροταξικού σχεδιασμού.
- Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής: Η Πυροσβεστική παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει επιτελέσει εξαιρετικό έργο. Χρειάζεται όμως γενναία ενίσχυση. Επίσης ενίσχυση χρειάζονται και οι δασικές υπηρεσίες, ώστε να είναι δυνατή η σωστή διαχείριση των δασών μας και η ανάληψη προληπτικών δράσεων κατά των πυρκαγιών.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η προστασία του δασικού μας πλούτου αποτελεί εθνική υπόθεση. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία πραγματικά γενναία πολιτική πρωτοβουλία για την πάταξη του διεφθαρμένου συστήματος που λυμαίνεται τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μας. Σας καλούμε να επιδείξετε το πολιτικό σθένος που χρειάζεται, ώστε οι εξαγγελίες σας να μη μείνουν κενό πολιτικό γράμμα.

Με εξαιρετική τιμή,

Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς


Μοιράσου το με φίλους