Αθήνα, 22-03-2005: Η 22η Μαρτίου 2005, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, θα μπορούσε να αποτελέσει για την κυβέρνηση την ευκαιρία για να ανακοινώσει μια νέα πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Θα μπορούσε συγκεκριμένα η κυβέρνηση να σεβαστεί τους νόμους και την 3η στη σειρά ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να σταματήσει οριστικά τα Έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού. 

Η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι απλώς μια εκτροπή της λογικής. Εφόσον συνεχίσει θα είναι και σαφής παραβίαση του τόσο του εθνικού όσο και του κοινοτικού δικαίου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει μέχρι στιγμής εκδώσει 3 ακυρωτικές αποφάσεις που όμως δεν έχουν γίνει σεβαστές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινοτική Οδηγία-πλαίσιο για το Νερό καλεί για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού, με στόχο την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση όλων των υδάτων ως το 2015. Κάθε χώρα θα πρέπει να εκπονήσει προγράμματα μέτρων στα οποία να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων, αλλά και την αρχή της ανάκτησης κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος. 

Η εκτροπή του Αχελώου ούτε συνάδει με αυτή φιλοσοφία, ούτε αποτελεί λύση για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της Θεσσαλίας. Αντίθετα!

To WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να φανεί ειλικρινής, και:
· να παραδεχτεί ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας οφείλεται σε μνημειώδη κακοδιαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, και όχι στην έλλειψη νερού,
· να ομολογήσει ότι το νερό του Αχελώου δε θα λύσει τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου. Άλλωστε η χώρα μας, προκειμένου να σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα, θα πρέπει να περιορίσει και τη συνολική παραγωγή βαμβακιού αλλά και τις συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις,
· να συνυπολογίσει, όπως οφείλει, στο ήδη τεράστιο κόστος του έργου τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα στην περιοχή των έργων και κατάντη των φραγμάτων. Θυμίζουμε ότι η εκτροπή του Αχελώου θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους καθώς η ΕΕ έχει από χρόνια αρνηθεί οποιαδήποτε χρηματοδότησή του.

Και βέβαια:
· να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των σχεδίων της εκτροπής του Αχελώου, και σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη εξέταση και αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος της Θεσσαλίας.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Προγραμμάτων Δράσης WWF Ελλάς
Τηλ.: 210-3314893, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους