{mosimage}Αθήνα/Βρυξέλλες, 21-03-2005 (WWF/GR/ΔΤ/08/2005): Αναρωτηθήκατε ποτέ, πόσες ουσίες υπάρχουν στο αίμα μας, πέρα από αυτές που ελέγχουμε σε μια τυπική εξέταση; Ανησυχείτε, μήπως κάποιες από αυτές είναι επικίνδυνες τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τα παιδιά μας; Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δίνει τη δυνατότητα να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, διοργανώνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξετάσεις αίματος για επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Οι εξετάσεις αυτές αποτελούν μέρος της πανευρωπαϊκής «εξέτασης αίματος» μελών οικογενειών από διάφορα κράτη της Ευρώπης, που διενεργείται από το WWF με σκοπό να ελεγχθεί ο βαθμός έκθεσης των Ευρωπαίων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Στις πανευρωπαϊκές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν αρχές Ιουνίου 2005, θα λάβουν και μέρος τρεις γενιές γυναικών μιας οικογένειας από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα η γιαγιά, η μητέρα και η κόρη. Η τελευταία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 ετών, και να μην έχει αποκτήσει παιδί. Στόχος αυτής της συγκεκριμένης εξέτασης είναι να καταδειχθεί το «πέρασμα» των χημικών από τη μια γενιά στην επόμενη, και να αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και για τις οποίες ελάχιστα γνωρίζουμε, τελικά ίσως να μην είναι περαστικές και «αθώες».

Για την επιλογή της κατάλληλης οικογένειας, το WWF Ελλάς καλεί όλους όσοι πραγματικά ανησυχούν για την επίπτωση των χημικών στη ζωή μας και υποστηρίζουν το έργο της οργάνωσης για ασφάλεια από την ανεξέλεγκτη έκθεσή μας σε χημικές ουσίες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ως τις 3 Μαϊου 2005, και σύντομο σημείωμα –περίπου 50 λέξεων–, όπου θα εξηγούν «Γιατί ανησυχούμε για την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών στο αίμα μας». Το σημείωμα αυτό θα αποτελέσει και το κριτήριο επιλογής της οικογένειας, ενώ τα έξοδα των εξετάσεων θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από την οργάνωση. 

Οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του WWF DetoX – Πείτε όχι στα τοξικά, στην οποία συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο το WWF Ελλάς. Κατά το παρελθόν, έχει διεξαχθεί σειρά εξετάσεων αίματος σε υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωβουλευτές, αλλά και μέλη οικογενειών από ορισμένες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία). Χάρη στη δραστηριοποίηση του WWF Eλλάς, οικογένεια από την Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εξετάσεις.

Στόχος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας DetoX – Πείτε όχι στα τοξικά είναι ο έλεγχος και ο σταδιακός περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων χημικών στην καθημερινή μας ζωή. Χημικά που όταν ανακαλύφθηκαν θεωρήθηκαν χρήσιμα και θετικά για τη ζωή μας, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν αποδομούνται στο περιβάλλον, αλλά συσσωρεύονται στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Παρατηρώντας το χάσμα στην πληροφόρηση του κοινού, αλλά και ενόψει της ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης που υπόσχεται τον σωστό έλεγχο των χημικών, το WWF, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθεί να ενημερώσει για  το θέμα υπεύθυνα και κατανοητά.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής στις εξετάσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρίτα Παντέρη, Τομέας Επικοινωνίας, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους