Αθήνα, 15-3-2005 (WWF/GR/ΔΤ/07/2005): Ένα χρόνο μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, και παρά τις φιλόδοξες προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το περιβάλλον, οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν, ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα από αυτά τα οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά η Κυβέρνηση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το WWF Ελλάς, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Μεσόγειος SOS, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ο Αρχέλων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας εκφράζουν το φόβο τους, ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο η χώρα μας συχνά καταλήγει λόγω της παραβίασης ή της μη εναρμόνισής της με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Παραβιάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν εκτός από το περιβάλλον και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, η οποία δόθηκε σήμερα, ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της Greenpeace, επισήμανε μεταξύ άλλων: ‘Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε όλα τα περιβαλλοντικά μέτωπα δυστυχώς παρέμειναν κενό γράμμα κατά τον πρώτο χρόνο ζωής της. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, αλλά και δυσαρέσκιά μας, για αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσταση και δηλώνουμε πως θα εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε το περιβάλλον να λάβει την πρέπουσα θέση στην πολιτική ατζέντα’.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, υπογράμμισε ότι: ‘Παρά τις σαφείς προγραμματικές εξαγγελίες για το περιβάλλον, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση μας έχει απογοητεύσει με τις επιδόσεις της. Δυστυχώς, το περιβάλλον συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο, ουσιαστικά εκτός πολιτικής ατζέντας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η κατάσταση θα βελτιωθεί στο μέλλον – το σίγουρο πάντως είναι ότι τα δείγματα γραφής του πρώτου έτους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.’

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της περιβαλλοντικής αποτίμησης των πρώτων γενεθλίων της Κυβέρνησης.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, τηλ. 33114893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους