Φοινικέλαιο: το λάδι που καίει τα τροπικά δάση
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015
Το τρώμε, το λουζόμαστε και πλένουμε με αυτό τα δόντια μας κάθε μέρα. Δεν το έχουμε δει ποτέ κι όμως είναι βασικό συστατικό στο 50% των συσκευασμένων προϊόντων στο σούπερ μάρκετ.
Είναι το πιο δημοφιλές φυτικό λάδι στον κόσμο και καίει τα τροπικά δάση του πλανήτη με ξέφρενο ρυθμό.
Πού κρύβεται το φοινικέλαιο;
"Κόψε και κάψε": Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο. Κάθε χρόνο καίγονται τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινίκων για την παραγωγή φοινικέλαιου. Οι εμπρησμοί γίνονται από εταιρίες αλλά και μικρότερους γεωργούς για να επεκτείνουν τις φυτείες τους.
Το ανθρώπινο κόστος: Στην Ινδονησία αλλά και στη γειτονική Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, και πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, χιλιάδες άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι ρύποι στην ατμόσφαιρα πολλές φορές ξεπερνούν κατά 10 φορές τα επιτρεπτά όρια.
Το κόστος για τον πλανήτη: η Ινδονησία κάθε χρόνο χάνει τις μεγαλύτερες εκτάσεις τροπικού δάσους στον κόσμο, μεγαλύτερες κι από τη Βραζιλία που αντιμετωπίζει την αποδάσωση του Αμαζονίου. Παρόλο που δεν είναι μια βιομηχανική χώρα, η Ινδονησία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές CO2 στον κόσμο.
Η καμπάνια: «Αναπνέουμε ό,τι αγοράζουμε»
Στη Σιγκαπούρη, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που αρκετές μέρες το χρόνο τα σχολεία κλείνουν ώστε τα παιδιά να προφυλαχθούν από την αιθαλομίχλη. Μια νέα εκστρατεία ενημερώνει τον κόσμο ότι αγοράζοντας προϊόντα μη-βιώσιμου φοινικέλαιου, προκαλούν άμεσα τον εμπρησμό και την αποδάσωση των τροπικών δασών της περιοχής και καλεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν το βιώσιμο φοινικέλαιο.
Το κραγιόν σου ανάβει φωτιές!
Μποϊκοτάζ στο φονικέλαιο; Παραδόξως, το ζητούμενο δεν είναι το μποϊκοτάζ στο φοινικέλαιο! Γιατί; Γιατί η παραγωγή φοινικέλαιου χρησιμοποιεί λιγότερη γη απ’ό,τι οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι. Με άλλα λόγια, η στροφή της βιομηχανίας σε άλλη πηγή φυτικού ελαίου θα είχε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Στόχος είναι η παραγωγή βιώσιμου φοινικέλαιου, που δεν περιλαμβάνει την καταστροφή τροπικών δασών και που στηρίζει το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Να μποϊκοτάρουμε τη Νουτέλα;
Πληροφορίες για το φοινικέλαιο και τη σχετική δουλειά του WWF
Η οδοντόκρεμά σου κόβει την ανάσα!
Η πίτσα σου καίει τα τροπικά δάση!