Αθήνα, 21-10-04: Την κατηγορηματική διαβεβαίωση του Υπουργείου, ότι η πολιτική βούληση για τη διασφάλιση των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας υπάρχει, μετέφερε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κος Σταύρος Καλογιάννης, σε ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με τίτλο "Προστατευόμενες Περιοχές: γίνε συμμέτοχος στη λύση". Στόχος της ημερίδας ήταν όχι μόνο να εντοπιστούν τα βασικά προβλήματα, αλλά κυρίως να διαμορφωθούν προτάσεις για τη βελτίωση των προστατευόμενων περιοχών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού, όπως διαπίστωσαν όλοι οι ομιλητές και συμμετέχοντες στην ημερίδα, η πραγματικότητα για τις προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή τους πυρήνες βιοποικιλότητας της Ελλάδας, είναι ζοφερή.

Η ημερίδα εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα: θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδότηση και ενσωμάτωση.
Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές σκιαγράφησαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Οι περισσότεροι φορείς διαχείρισης είτε δε λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης στελεχών και χρημάτων, ενώ ακόμα και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί δε μπορούν να απορροφηθούν λόγω έλλειψης κανονιστικού πλαισίου και διαχειριστικών σχεδίων.

Όμως, η ημερίδα δε στάθηκε μόνο στην περιγραφή των προβλημάτων. Στη δεύτερη ενότητα τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η επιτακτική αναγκαιότητα για επανενεργοποίηση όλων των σχετικών θεσμών, μεταξύ των οποίων οι φορείς διαχείρισης και η Επιτροπή Φύση, η οποία έχει συντονιστικό ρόλο, και για σύσταση ειδικού ταμείου για τις προστατευόμενες περιοχές από εθνικούς πόρους. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται είναι η έμπρακτη έκφραση πολιτικής βούλησης.

Όπως προέκυψε τόσο από τις εισηγήσεις, όσο και από τις παρεμβάσεις, βασικός θεματοφύλακας του συστήματος προστατευόμενων περιοχών οφείλει να είναι η πολιτεία, η οποία πρέπει να ενσωματώσει το περιβάλλον στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Σύνοψη συμπερασμάτων ημερίδας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρίτα Παντέρη, Συντονίστρια Επικοινωνίας, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους