Αθήνα, 16-11-04: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζητείται η εφαρμογή νομικών διατάξεων που προβλέπουν την απόδοση προσωπικών ποινικών ευθυνών για περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υποβάθμιση της οικολογικά σημαντικής λιμνοθάλασσας του Ωρωπού. Τα τελευταία χρόνια ο μοναδικός αυτός βιότοπος της Αττικής πλήττεται από συστηματικά μπαζώματα και έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Όπως διαπίστωσε η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς , η υπόθεση της υποβάθμισης της λιμνοθάλασσας Ωρωπού αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, για το οποίο η οργάνωση ζητάει την απόδοση ποινικών ευθυνών. Οι παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί από όλες τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Νομαρχία Αν. Αττικής) και έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα προς τον αρμόδιο Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η απόδοση ποινικής ευθύνης προβλέπεται από τον νόμο 1650/1986, οι σχετικές διατάξεις ποτέ έως σήμερα δεν εφαρμόστηκαν. Σε ανάλογες περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν περιοριστεί στην επιβολή προστίμων προς τους φορείς που ευθύνονται για την υποβάθμιση. Έτσι, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται ως απρόσωπες πράξεις, παρόλο που οι επιπτώσεις τους επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής όλων μας.

Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού έχει (ή μάλλον είχε) έκταση 4.200 στρεμμάτων και αποτελεί έναν από τους τελευταίους υγρότοπους της Αττικής και σταθμό μετανάστευσης για πολλά είδη πουλιών (ψαραετούς, φλαμίγκο, κτλ). Δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, παρά το γεγονός πως αρχικά περιλήφθηκε στον κατάλογο περιοχών που πληρούν τα κριτήρια για προστασία από την Κοινοτική Οδηγία για τους Οικοτόπους.

«Με αφορμή την καταστροφή στον Ωρωπό, το WWF ζητά να σταματήσει επιτέλους η περιβαλλοντική υποβάθμιση να αποτελεί έγκλημα χωρίς τιμωρία», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Προγραμμάτων Πολιτικής, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους