© Guy Shorock / RSPB

Ο φαύλος κύκλος των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση κοστίζει πολλές άγριες ζωές...

© Pau 2015

Το Μάρτιο του 2014 δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο Ομάδες Σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, στην Κεντρική Ελλάδα και τη Θράκη. Ο στόχος τους είναι ο έλεγχος και ο έγκαιρος καθαρισμός της υπαίθρου από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις. Την περασμένη χρονιά, οι ομάδες πραγματοποίησαν περιπολίες σε περιοχές που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ασπροπάρης και τα άλλα δυο είδη γυπών, το Όρνιο και ο Μαυρόγυπας, πτωματοφάγα ζώα κατ’εξοχήν εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φόλας.

Ο σκληρός απολογισμός για το 2014: σε 19 περιπολίες βρέθηκαν 26 νεκρά ζώα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως δηλητηριασμένα. Τα πιο κοινά είδη που βρέθηκαν νεκρά ήταν σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή/και κυνηγόσκυλα), με 21 θανάτους (80% των ευρημάτων) και αμέσως μετά αλεπούδες με τέσσερις θανάτους (15% των ευρημάτων).

Σε ορισμένα περιστατικά, εντοπίστηκαν και τα δηλητηριασμένα δολώματα, συνήθως ένα κομμάτι κρέας εμποτισμένο με δηλητήριο. Από τα πρώτα τοξικολογικά αποτελέσματα των εργαστηρίων όπου εστάλησαν τα δείγματα, έχουν αναγνωριστεί τρεις δραστικές ουσίες: το Εndosulfan, το Carbofuran (και τα δύο απαγορευμένα στην Ελλάδα) και το Methomyl. Το Endosulfan είναι παγκοσμίως απαγορευμένο φυτοφάρμακο-δηλητήριο, εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο (ενοχοποείται για τραγικές επιπτώσεις και μεταλλάξεις όπου έχει χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες). Οι κύριοι λόγοι χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων πιθανότατα ήταν οι εξής: εξόντωση αλεπούς ή λύκου, έλεγχος των αδέσποτων σκύλων και προσωπικές αντιδικίες μεταξύ βοσκών ή/και κυνηγών...

Οι Ομάδες Σκύλων, με την πρωτοποριακή αυτή δράση πρόληψης, συμβάλλουν στην ανάδειξη του προβλήματος της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Με τον έγκαιρο εντοπισμό της πηγής της δηλητηρίασης, έχουν πιθανώς σώσει πολλά πτωματοφάγα ζώα από ένα βέβαιο θάνατο, μεταξύ άλλων και του παγκοσμίως απειλούμενου Ασπροπάρη.

Διαβάστε την πλήρη αναφορά των ομάδων, εδώ.

Διαβάστε την προσωπική μαρτυρία της Έλας Κρετ, συντονίστριας της ομάδας της Θράκης.


Μοιράσου το με φίλους