Έκθεση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το WWF ενόψει της φετινής παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος δείχει ότι η αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία σε οικονομικό επίπεδο αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 900 δισεκ. δολάρια μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές» του WWF, η παγκόσμια στροφή προς μια οργανωμένη θαλάσσια προστασία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στον πλανήτη αλλά και την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση:

  • Το συνολικό όφελος της επίτευξης κάλυψης της τάξεως του 10% από ΘΠΠ εκτιμάται σε 622 - 923 δισ. δολάρια για την περίοδο 2015 -2050. Για ποσοστό κάλυψης 30%, τα οφέλη κυμαίνονται 719 - 1,145 δισ. δολάρια για την ίδια περίοδο.
  • Το εκτιμώμενο καθαρό όφελος (έχοντας συνυπολογίσει τα αναμενόμενα κόστη) από τα αυξημένα αγαθά και υπηρεσίες κυμαίνεται από 490 - 920 δισ. δολάρια σε όλα τα σενάρια.

Στην Ελλάδα, εργαζόμαστε ακριβώς προς τον στόχο όλο και περισσότερων, και κυρίως αποτελεσματικών, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Δές το Infographic με τα αποτελέσματα της μελέτης.

H πρότασή μας

Η «οικοσυστημική προσέγγιση» είναι κεντρική για το όραμα του WWF για υγιείς θάλασσες. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Βασίζεται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για τα οικοσυστήματα και τις δυναμικές τους, με σκοπό να ταυτοποιηθούν και να ληφθούν τα απαραίτητα για την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μέτρα, οπότε και να επιτευχθεί η βιώσιμη χρήση των οικοσυστημικών αγαθών και υπηρεσιών καθώς και η διατήρηση της συνοχής των οικοσυστημάτων.  Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι ένα απαραίτητο εργαλείο - ανάμεσα σε άλλα - της οικοσυστημικής προσέγγισης και για τον σχεδιασμό των απαραίτητων μέτρων προστασίας των σημαντικότερων οικοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής φώκιας, το Ινστιτούτο Tethys υλοποιούν από το 2013 το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Στόχος του προγράμματος, είναι να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό μοντέλο θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θα επιχειρηθεί η δημιουργία μιας ΘΠΠ που θα στηρίζεται στην οικοσυστημική προσέγγιση και τη θαλάσσια χωροταξία. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με τους χρήστες της περιοχής αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, ούτως ώστε να διασώσουμε τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας που ζει και αναπαράγεται στη Γυάρο, τους μοναδικούς θαλάσσιους θησαυρούς του νησιού όπως τα λιβάδια θαλάσσιας ποσειδωνίας και οι τραγάνες, τα ιχθυαποθέματα αλλά και το αλιευτικό επάγγελμα, σεβόμενοι πάντα την ιστορία του τόπου. Η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών το 2011

Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE «Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com)


Μοιράσου το με φίλους