Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) ενώνει τις δυνάμεις του με το Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγροτόπων Κρήτης & Λέσβου με σκοπό την προστασία των φυσικών υγρότοπων της Κρήτης και την ανάδειξη της αξίας τους.

Μέσα από μια σειρά πολύπλευρων δράσεων, οι συμμετέχοντες εθελοντές θα αναλάβουν την παρακολούθηση της κατάστασης των νησιώτικων υγροτόπων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή τους, καθώς και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία τους. Οι πρόσκοποι Κρήτης, έχοντας τακτική παρουσία σε όλο το νησί, φιλοδοξούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια συμβάλλοντας στην παρακολούθηση των πολύτιμων υγροτοπικών οικοσυστημάτων.

Όλες οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιούνται με την καθοδήγηση του Δικτύου παρακολούθησης του WWF Ελλάς που υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Οι νησιώτικοι υγρότοποι, παρά τη μεγάλη οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική αξία που έχουν, αντιμετωπίζονται συχνά ως περιοχές μειωμένης οικονομικής σημασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται εντατικά.

Για έναν ολόκληρο χρόνο οι πρόσκοποι Κρήτης θα αναλάβουν έξι ειδικές αποστολές σε εννιά σημαντικούς υγρότοπους του νησιού. Μέσα από αυτές τις αποστολές που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014, οι πρόσκοποι θα επισκέπτονται τις περιοχές αυτές και θα συλλέγουν στοιχεία για την πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενούν. Στόχος είναι η προστασία των υγρότοπων μέσα από τη γνώση, την εξερεύνηση και το παιχνίδι. Παράλληλα, οι πρόσκοποι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν πολίτες και τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν στους υγρότοπους.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία από πολλές πλευρές: τη γνωριμία των νέων ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, την προστασία των υγροτοπικών πόρων του νησιού και τέλος την ενασχόληση με τον σημαντικό χώρο του εθελοντισμού. Η αντίληψη των Προσκόπων συνοψίζει απόλυτα τον κοινό μας στόχο να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ό, τι τον βρήκαμε…

Πληροφορίες για τους νησιωτικούς υγρότοπους και το δίκτυο παρακολούθησης θα βρείτε εδώ ενώ για το ΣΕΠ εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Έμιλυ Πεδιαδίτη, συντονίστρια εθελοντικών δράσεων στην Κρήτη, WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρία Μπενά, υπεύθυνη επικοινωνίας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Τηλ: 210-7231218/697-4008287, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους